Bedrijven

Welke ferry boek jij dit jaar?

Nederland- Altijd leuk om nieuws of weetjes van de Eemshavenonline te mogen plaatsen. Adverteerder FerryGoGo heeft een leuk onderzoek uitgevoerd om deze zomer met een ferry op pad te gaan. Met alle bagageproblemen op Schiphol een goed alternatief, waar mensen vaak niet aan denken. Maar welke ferry overtocht is nou de goedkoopste?

FerryGoGo is de reisgids voor Nederlands die er met een ferry op uit willen en nog niet precies weten welke route ze moeten en/of kunnen nemen. Op de website kan men de verschillende veerverbindingen in Nederland maar ook internationaal zien en krijgt men meer informatie over onder andere het boeken van een veerboot.

In het onderzoek wat FerryGoGo heeft uitgevoerd, is uitgezocht wat de kosten zijn van een overtocht met de veerboot naar verschillende vakantiebestemmingen in het hoogseizoen. 
Omdat overtochten met de veerboot onderling lastig te vergelijken zijn en het vaak om dynamische prijzen gaat is er nadrukkelijk gekeken naar de prijs in het hoogseizoen (1 tot 8 juli) voor een overtocht met 2 personen + een auto en de prijs is vervolgens ook terug gerekend naar de prijs per kilometer. 

Enkele conclusies uit de data:

  • Kijkend naar de gemiddelde internationale overtocht van +/- 600 km ben je zo’n €1060 kwijt voor een langere internationale overtocht (>150 km) voor 2 personen met hut en een auto in het hoogseizoen (1 tot 8 juli);
  • Dat is omgerekend €1,94 per kilometer bij de overtochten met overnachting.
  • Gekeken naar kortere internationale overtochten (<150 km), dan ben je flink meer kwijt per kilometer; ruim €4,72.
  • De duurste internationale korte overtocht in het onderzoek is die van Helsingor naar Helsingborg of vice versa met €23,20 per kilometer (€116 totaal). Het alternatief de Sontburg van Kopenhagen naar Malmo is €118,- totaal nog net wat duurder.
  • Voor binnenlandse overtochten in Europa betaal je gemiddeld zo’n €5,30 per kilometer met auto, zonder auto €2,83
  • In Nederland is de overtocht naar Texel met 2 personen het meest voordelig, zowel bij prijs per kilometer, als totaalprijs. Dat wijkt af van het grotere plaatje in Europa, waarbij de kortere afstanden vaak relatief duurder zijn. Dit komt onder meer omdat TESO nog steed.s in handen van de eilanders en is geen winstoogmerk heeft.

Alle prijzen zijn uitgezocht tussen 15 en 17 maart 2023. Vervolgens is er onder meer gekeken naar de totale afstand van de overtocht en bekeken wat een overtocht gemiddeld per kilometer kost. Onderling vergelijken van verschillende overtochten is lastig, maar één en ander inzichtelijk maken qua prijzen is natuurlijk wel relevant en interessant, hiervoor is onder meer gebruik gemaakt van de totaalprijs, de onderlinge afstand hemelsbreed en de prijs per kilometer.

In het onderzoek van FerryGoGo is er gekeken naar 34 overtochten vanuit Europa, voor een aantal overtochten is gekeken naar de prijs met hut en overnachting omdat het langere overtochten zijn (>150 km). Ook is er gekeken naar enkele wat kortere internationale overtochten (<150 km) en hoe die zich tot elkaar verhouden wat betreft prijs en prijs per kilometer. 

Verder zijn ook binnenlandse overtochten onderling met elkaar vergeleken, zowel met, als zonder auto, omdat niet op alle overtochten een auto mogelijk is. Waarbij opvalt dat Nederlandse overtochten in internationale verhoudingen relatief zijn.

Bij het onderzoek is er wat betreft de afstand gekeken naar de afstand hemelsbreed van de ene naar de andere haven(stad). Uit de data zijn moeilijk harde conclusies te trekken, maar het geeft wel enkele leuke inzichten, sommigen wat meer in de lijn van verwachting dan anderen.

Meer informatie over het onderzoek, ook met betrekking tot overtochten met overnachting of internationale overtochten? Kijk dan op de website van FerryGoGo.

Translate