Bedrijven

Geen waterstof voor Magnum centrale

Eemshaven- De Magnum centrale van energiebedrijf Vattenfall zal in eerste instantie niet worden omgebouwd tot waterstof centrale, zo maakte de Volkskrant vandaag bekend. In 2018 rees het plan bij Vattenfall om één van de drie units om te bouwen om met waterstof elektriciteit op te wekken. Deze unit zou al in 2023 gereed moeten zijn. Echter blijkt het plan nu te duur en wordt het uitgesteld tot in 2027.

Waterstof is op dit moment de schoonste brandstof die valt te gebruiken. Tijdens het proces, voor het opwekken van elektriciteit, zullen geen schadelijke stoffen vrijkomen omdat waterstof puur bestaat uit water. Het plan was om het waterstof te produceren middels elektrolyse waarbij gebruik zou worden gemaakt van groene stroom, zoals van wind- of zonneparken. Dit is

Echter blijkt het produceren van deze zogenaamde groene waterstof nog een probleem, de kosten zijn vier à vijf keer zo hoog als in verhouding tot het opwekken van energie middels aardgas, waar de Magnum centrale op dit moment gebruikt van maakt. De centrale zou dan ook gebruik gaan maken van waterstof op basis van aardgas en CO2-opslag. Maar ook dit proces is twee à drie keer duurder dan het stoken op aardgas.

Vattenfall overweegt nu om een deel groene waterstof bij te mengen met aardgas. Verder kijkt Vattenfall ook of er energie afnemers zijn die meer willen betalen als de stroom deels wordt opgewekt door waterstof.

Translate