Havenonline

Volop werkzaamheden voor aankomst Simon Stevin (video)

Eemshaven- Het was een drukte van belang in de Julianahaven. Met het rotsinstallatieschip Simon Stevin onderweg naar de Eemshaven, werden op de kade al volop voorbereidingen gedaan. De enorme bult stenen die op het terrein aangrenzend aan de Julianahaven ligt valt niet te missen. Met grote shovels werden de stenen van de enorme bult naar een kleinere bult verplaatst, welke dichterbij de kaderand staat. Ook loopbanden voor het verplaatsen van de stenen stonden al gereed.

De Simon Stevin kwam rond half drie de Eemshaven binnen en zal een nieuwe lading stenen laden. Het schip is momenteel bezig in het Godewind windpark om hier steenbedden te creëren voor de bouw van het nieuwe windpark. Voor dit windpark zal Jan de Nul tevens de installatie van de monopiles uitvoeren.

Het schip is een zogenaamd rotsinstallatieschip, ook wel valpijpschip genoemd. De Stevin kan middels een valpijp en een onderwaterrobot aan het einde van deze pijp tot op enkele centimeters nauwkeurig rotsen installeren tot een diepte van 2000 meter. Naast de valpijp beschikt het schip ook nog over een zijsteenstorter om in ondiepere wateren rotsbermen en rotsbescherming te installeren, bijvoorbeeld bovenop onderzeese pijpleidingen.

De Simon Stevin heeft een lengte van 191,50 meter, een breedte van 40 meter en een diepgang bij aankomst van 6,70 meter. Het schip kan maar liefst 31.500 ton aan stenen meenemen en deze lossen met 2.000 ton per uur. Het schip is gebouwd in 2010 en kan accommodatie bieden aan zeventig personen.

Translate