Scheepvaart

Transition pieces voor windpark He Dreiht

Eemshaven- Nadat 31 december de eerste monopiles voor het nieuwe Duitse windpark He Dreiht de Eemshaven binnenkwamen, was het nu tijd voor de volgende fundatie-onderdelen. Deze vrijdag kwam het eerste ponton met maar liefst zes transition pieces de Eemshaven binnen. Het ponton werd gesleept door de sleepboot Multratug 19 en bij binnenkomst geassisteerd door de sleepboten Waterstroom en Waterland.

De joint venture Sif-Smulders heeft van EnBW de opdracht gekregen om de 64 transition pieces te bouwen. De staalconstructie van de transition pieces wordt gemaakt op de Smulders werf in Hoboken, België. Hierna gaan de staalconstructies op transport naar Newcastle, Engeland, alwaar op de Engelse werf van Smulders het buitenste laswerk, het coaten en de eindmontage van de overgangsstukken wordt uitgevoerd.

De transition pieces zijn van een behoorlijke maat, met een hoogte tot 30 meter en een diameter van 8,50 meter. De transition piece is het deel wat bovenop de monopile komt te staan. Hier bovenop komt dan uiteindelijk het torendeel van de windturbine.

He Dreiht, eigendom van EnBW, zal een capaciteit krijgen van 960 megawatt, wat opgewekt zal worden door 64 windturbines van 15 megawatt.
Het windpark komt in de Duitse wateren, op ongeveer 110 kilometer ten westen van Helgoland. De verwachting is dat het windpark volledig operationeel is gedurende eind 2025 en maar liefst 1,1 miljoen huishoudens kan voorzien van stroom.

Translate