Havenonline

Eerste monopiles voor windpark He Dreiht

Eemshaven- Met het afronden van het Hollandse Kust Noord windpark bij Buss Terminal is plaats gemaakt voor de start van het volgende windpark. Ditmaal weer een Duits windpark, genaamd He Dreiht.

He Dreiht, eigendom van EnBW, zal een capaciteit krijgen van 960 megawatt, wat opgewekt zal worden door 64 windturbines van 15 megawatt.
Het windpark komt in de Duitse wateren, op ongeveer 110 kilometer ten westen van Helgoland. De verwachting is dat het windpark volledig operationeel is gedurende eind 2025 en maar liefst 1,1 miljoen huishoudens kan voorzien van stroom.

Vandaag kwam het eerste ponton met monopiles naar de haven, welke worden gemaakt bij Steelwind in Nordenham. De monopiles hebben een diameter van 9,20 meter en een lengte van rond de 71 meter, afhankelijk van de locatie waar de fundatie geplaatst wordt. Het gewicht van de monopiles is 1350 ton en de transitation piece, welke hier straks bovenop komt, heeft een gewicht van maar liefst 640 ton.
De monopiles lagen op het ponton T.O.W III van 86,26 meter lang en 27,43 meter breed. Het ponton werd gesleept door de sleepboten Wulf 7 en Wulf 4.

De installatie zal gedaan gaan worden door Heerema Marine Contractors. Tijdens de installatie gaat Heerema gebruiken maken van de NMS-T-10000. Dit is een stalen scherm, met een luchtgevulde ring tussen de binnen- en buitenschermen. Daarnaast zit er een belleninjectiesysteem in van meerdere niveaus en meerdere afmetingen. Het heigeluid, tijdens het installeren van de monopiles, zal hiermee tot 98% tot 100% worden gedempt, zodat de natuur geen last heeft van deze trillingen.
Het systeem wordt het grootste geluidsreductiesysteem ter wereld, met een hoogte van 50 meter, een basis van 45 meter en een gewicht van iets minder dan 2500 ton. Het systeem kan werken met monopiles tot een diameter van 10 meter.

Translate