Havenonline

De havenzeehond

Eemshaven- Heb jij hem weleens gespot? De havenzeehond zwemt altijd wel rond in de haven. Soms komt ie boven met zijn/haar snuitje en kijkt hij even in het rond wat er nu allemaal weer de haven binnenkomt.

Ondanks de industrie en de vele scheepvaart in de haven, voelt deze havenzeehond zich wel thuis in de Eemshaven. Zwemt zijn rondje door de verschillende havenbekkens en gaat tussendoor op zoek naar vis. Vrijdagmiddag is zijn favoriet, want bij de viskotters die dan meestal binnenkomen, is vaak wel een visje te halen. Ook de wateruitlaat van de Magnum centrale is vaak favoriet, omdat hier een vissenglijbaan inzit. Lopend buffet voor de zeehond dus.
Vandaag zwom de havenzeehond weer rond en nam hij een kijkje bij een ponton met transition pieces dat de haven binnenkwam.

Op de Eems zijn verschillende zandplaten waar de zeehonden kunnen vertoeven, maar toch is er één die vaak in de Eemshaven is te vinden. In de Nederlandse wateren zijn twee soorten zeehonden te vinden, de grijze- en de gewone zeehond. Deze laatste is het vaakste te spotten en zwemt dan ook rond in de haven. Gewone zeehonden worden tot 1,90 meter lang, bij mannelijke zeehonden, een vrouwtje wordt maximaal 1,70 meter lang. Mannetjes wegen zo een 170 kilogram en vrouwtjes tot 130 kilogram. Niet alleen zijn zeehonden goede zwemmers, maar ook zijn ze dagelijks op zoek naar vis. Zeehonden eten dan ook ongeveer vier tot acht kilogram vis per dag.

Translate