Scheepvaart

Sleepboten zorgen dat schepen aan de kant blijven tijdens storm Poly

Eemshaven- Zomerstorm Poly raasde deze woensdag over het land, met windstoten tot orkaankracht richtte de storm op verschillende plaatsen veel schade aan. Poly raasde ook voor de Eemshaven en al hoewel schepen zijn gebouwd om storm te kunnen doorstaan, in de haven vangen de schepen veel wind.

Met de grote, en vooral hoge, schepen die afgemeerd liggen in de Eemshaven is het met een harde wind altijd oppassen geblazen. De schepen vangen in de haven veel wind vanwege bijvoorbeeld de hoge opbouw of juist de hoogte van het schip zelf.
De grote schepen in de haven werden tijdens de storm dan ook bijgestaan door sleepboten, welke tegen de schepen aanduwde om zo eventueel losslaan te voorkomen. Bij het kraanschip Les Alizés lagen de sleepboten Watergeus en Gruno IV langszij. Het cruiseschip Silver Nova werd geholpen door de Waterstroom en de bulkcarrier Golden Brilliant door de sleepboot Waterlines.
De sleepboten zijn allen rond het middaguur langszij de schepen gaan liggen. Tussen tussen 17 en 18 uur zwakte de wind af en konden de sleepboten weer terugkeren naar de ligplaats. 

Bij het jack-up schip Seajacks Scylla was ook goed te zien dat het hard waaide. Het schip staat op haar vier poten en had minder last van de wind, echter is het schip al deels geladen en de bladen voor de nog te bouwen windturbines dansten dan ook in de wind.

Met de storm was het ook een drukte van belang in de Beatrixhaven. Veel offshore schepen zochten de beschutting op en lagen vandaag binnen. De Viking Wind Power, Noordhoek Pathfinder, Freja, Acta Centaurus, Windea La Cour en Esvagt Albert Betz hadden allen de haven opgezocht.

Translate