Scheepvaart

Nieuwbouwschip Aasfoss van Royal Bodewes in Eemshaven

Eemshaven- Op 4 februari jongstleden werd een tweede nieuwbouwschip met hybride voortstuwing te water gelaten bij de Royal Bodewes werf in Hoogezand. Het schip, met de naam Aasfoss, is het tweede schip dat de werf bouwt voor de Noorse rederij Aasen Shipping. Ook het zusterschip, Aasfjell die in december vorig jaar werd opgeleverd, was een schip met hybride voortstuwing.

De Aasfoss ligt nog strak in de verf en is afgemeerd in de Beatrixhaven. Vanuit hier wordt het schip klaargestoomd en gereed gemaakt om te starten met haar eerste reis. Ook zullen nog proefvaarten worden uitgevoerd. Nadat de Aasfjell het eerste nieuwbouwschip in Europa was met een hybride voorstuwing, is het bijzonder dat ook een tweede nieuwbouwschip voor dezelfde rederij wordt afgeleverd.

Net als haar zuster Aasfjell, heeft de Aasfoss een lengte van 119,95 meter en een breedte van 15,80 meter. Tevens is de Aasfoss voorzien van een Sennebogen 870 Electric kraan die boven de ruimen van het schip kan worden verplaatst. Hiermee kan het schip zelfstandig lossen met een snelheid van ongeveer 650 ton per uur. Hierbij gaat het vooral om bulklading, zoals stenen, maar ook het laden en lossen van bigbags is mogelijk.
De kraan aan boord is een elektrische graafmachine die door het accupakket van 535 kWh aan boord draaiende wordt gehouden.

Translate