HavenonlineScheepvaart

IJsvorming en extreem lage waterstand door winterstorm

Eemshaven- De winterstorm Darcy houdt huis in Nederland. Op veel plaatsen in Nederland ruime hoeveelheden sneeuw, een ijzige wind die voor sneeuwjachten zorgt en voor de havens een extreme verlaging van de waterstand.

De verlaging van de waterstand komt door een noordoosten wind. Het water wordt als het ware de Eems uitgeblazen. Hierdoor blijft er met laagwater nog minder water staan dan de normale verlaging en met hoogwater komt het water minder hoog op dan normaal. Met name zondag was dit goed zichtbaar in de Eemshaven. Waar het normaal bij laagwater -111 centimeter ten opzichte van NAP is, kwam de waterstand zondag uit op -242 centimeter ten opzichte van NAP. Ook met hoogwater van zondagavond 18:51 uur, bleef de waterstand onder het nulpunt. Het astronomisch getij zou 95 centimeter ten opzichte van NAP zijn geweest, dit werd echter -21 centimeter.

In de haven waren, door de verlaging, de onbevaarbare gebieden goed zichtbaar. De boei die normaliter de zijkant van de vaargeul aangeeft, stond bijna op het droge. De vaargeul tussen de zandbanken aan beide zijden. Ook bij de kades was de verlaging van de waterstand te zien. De stalen constructie, die onder de fendering van de zware lading kade in de Beatrixhaven zit, was zelfs zichtbaar.

Bij de pier was het water ook ver te zoeken en met de stevige wind was het zeker uitwaaien. De temperaturen onder nul, en door de wind een gevoelstemperatuur tot -15, hebben ook al enige ijsvorming veroorzaakt in de haven. Bij de drijvende steiger in de Emmahaven waren de ijspegels al zichtbaar door opspattend water.

De schepen hebben ook een veilige plaats opgezocht. Schepen voor anker en naar de haven. In de Beatrixhaven hadden de Windea Jules Verne, Esvagt Albert Betz en Marinus G een schuilplaats gezocht. De Nova is zaterdagavond binnen gekomen met een lading windturbine bladen. De bladen dansten op en neer in de wind.

Translate