Havenonline

IJsvorming op Waddenzee

Borkum- Met de temperaturen onder nul en de ijskoude oostenwind van de afgelopen dagen, is ook de ijsvorming op de Waddenzee hard gegaan. Het zeewater heeft een temperatuur van 0,9 graden Celsius wat de ideale omstandigheden zijn voor het vormen van ijs. Zo zijn er op de Eems bij Borkum al behoorlijke ijsvlaktes te zien.

Met name in de ondiepe gebieden met weinig golven, zoals op de Waddenzee zal het zoute water redelijk snel bevriezen met temperaturen rond en onder het vriespunt. Toch bevriest zoutwater niet heel snel en moet er dus heel wat kou aan te pas komen. Met de kou van de afgelopen dagen, met temperaturen door de wind rond de -15 graden is de ijsgroei hard op gang gekomen.

Het ijs hoopt zich met name op, op de verschillende zandplaten waarna het met hoogwater het water instroomt. Ook zal ijs zich gaan vormen in de gebieden die minder in de wind liggen, zoals bijvoorbeeld havens. Het gevormde ijs zal dan uiteindelijk met afgaand water mee voeren naar buiten, waardoor het weer op zee uit komt.

Naast het ijs op de Eems, bij Borkum, is ook de haven van Lauwersoog vol gelopen met ijs. Voor de scheepvaart wat minder, maar het blijft een mooi gezicht.

Foto’s gemaakt bij Borkum: Daniël Stoppels / Loodstender

 

Translate