Scheepvaart

Cruiseschip AIDAcosma begint tocht naar Eemshaven

Eemshaven- De Meyer Werft te Papenburg mag weer een nieuwe cruiseschip gaan opleveren, de AIDAcosma is klaar voor haar eerste tocht op naar de Eemshaven.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zal het cruiseschip het dokbassin in Papenburg verlaten om haar tocht over de Eems te maken. Het is alweer het 115e cruiseschip dat de Meyer Group oplevert.

Tijdens de Eems voering gaat het schip achteruit de Eems af, met behulp van sleepboten. Het schip wordt achteruit geleid omdat dit de wendbaarheid van het schip verbetert. Op het schip zijn meerdere loodsen van het loodswezen Emden aan boord om de tocht in goede banen te leiden.

Aan het einde van de Eems komt het schip aan bij het Emssperrwerk in Gandersum. Hier zal het schip in wachtpositie gaan totdat het sperrwerk wordt geopend. Na passeren van het sperrwerk wordt het cruiseschip gedraaid ter hoogte van Emden. Hierna zet het schip koers richting de Eemshaven, waar aankomst nu rond 19:00 uur staat gepland.

Na haar bezoek in de Eemshaven, zal het schip meerdere technische en nautische proeven uitvoeren op de Noordzee. Aan boord zitten ongeveer 1400 mensen, die alles in goede banen zullen leiden.

De AIDAcosma is het derde cruiseschip, gebouwd door de Meyer Werft, dat uitgerust is met een emissiearme LNG-voortstuwing. Hiermee wordt de uitstoot van CO2 vermindert en worden stikstofoxiden en fijnstof bijna volledig vermeden.

De huidige planning van het schip is nu als het volgt:

Zaterdag 23 oktober 2021

  • 00:00 uur: schip in wachtstand (Papenburg)
  • 01:00 uur: passeren doksluis (Papenburg)
  • 05:45 uur: passeren Friesenbrücke (Weener)
  • 09:00 uur: passeren Jann-Berghaus-brug (Leer)
  • 14.30 uur: passeren Emssperrwerk (Gandersum)
  • 16.30 uur: schip keren (Emden)

Alles onder voorbehoud van wind- en weersomstandigheden.

Bron: Persbericht Meyer Werft

LEES NU: Cruiseschip AIDAcosma komt Eemshaven binnen

Translate