Scheepvaart

Eemslift Hendrika verliest deklading

Ålesund- De laatste bemanningsleden van de Eemslift Hendrika zijn maandagavond van het schip geëvacueerd. De bemanningsleden zijn in zee gesprongen waarna een helikopter de personen heeft gered. Door het hevige rollen van het schip was het niet veilig voor de helikopter om de bemanningsleden direct van het schip te hijsen.

Sinds de evacuatie van de bemanningsleden drijft de Eemslift Hendrika dan ook stuurlos rond. Inmiddels is een schip van de Noorse Kustwacht, de Sortland, aangekomen bij de Eemslift Hendrika. Echter door het weer kan de Sortland niks anders doen, dan de Eemslift Hendrika in de gaten houden.

De Eemslift Hendrika vaart nog steeds op de automatische piloot en koerst met een snelheid van twee knopen richting de Noorse kust. Als het schip deze koers en snelheid vasthoudt, zal het woensdag rond de middag de kust al bereiken. Voor die tijd moet dan ook een oplossing bedacht worden, om het stuurloze schip niet te laten stranden. Tevens maken nabijgelegen boorplatforms de situatie extra spannend

Inmiddels is duidelijk geworden dat waarschijnlijk onderdeks lading is los geraakt, bestaande uit enkele thrusters. De thrusters zouden zijn gaan schuiven en inmiddels door het schip rollen. Er is dan ook een reële kans dat de thrusters het schip van binnen dusdanig beschadigen dat een gat ontstaat in de scheepswand.

Het Nederlandse Smit Salvage (onderdeel van Boskalis) zal worden ingezet om de Eemslift Hendrika te bergen. Een reddingsteam van Smit zal ter plaatse gaan en zal proberen aan boord te komen van het stuurloze schip. Ook zal een grote zeesleper van Boskalis worden ingezet om het schip op sleep te nemen. Aan het reddingsteam aan boord van de Eemslift Hendrika de taak om een sleepverbinding te maken. De bemanning van de Eemslift Hendrika heeft voordat ze het schip verlieten nog wel sleeplijnen uitgegooid aan de achterzijde van het schip. Echter is het niet bekend of deze gebruikt kunnen worden.

Smit Salvage heeft inmiddels twee sleepboten aangesteld om te assisteren bij de bergingsoperatie. Dit betreft de BB Ocean en Normand Drott. Beide schepen zijn inmiddels onderweg naar de Eemslift Hendrika.

Vandaag werd verder bekend gemaakt door de Noorse Kustwacht dat de Eemslift Hendrika inmiddels deklading heeft verloren. Het groene werkschip die aan dek stond, is van het schip geraakt. Het werkschip zou nog op enkele mijlen van het ongeval drijven (zie foto). De Kustwacht publiceerde vijf video’s waar de huidige situatie goed zichtbaar is.

Update 07-04Inmiddels zijn de bergingsvaartuigen Normand Drott en BB Ocean op locatie bij de Eemslift Hendrika en ook het kustwachtvaartuig Bergen is ter plaatse. Echter meldt de Noorse Kustwacht vandaag dat de omstandigheden nog te slecht zijn om een sleepverbinding te kunnen maken. De golfhoogtes zitten nog steeds tussen de zes en achter meter. Veiligheid gaat voor en hierom is besloten om de berging uit te stellen tot donderdag.

Update 07-04, 22:00 uur zie: Noorwegen start oliebestrijding procedure voor stranden Eemslift Hendrika

Bron informatie: NKR
Video’s Eemslift Hendrika: Noorse Kustwacht
Foto AGS Tor: Twitter VG2020D

Translate