Scheepvaart

Noorwegen start oliebestrijding procedure voor stranden Eemslift Hendrika

Noorwegen- De slepers Normand Drott en BB Ocean is het tot nu toe nog niet gelukt om een sleepverbinding te maken met de Eemslift Hendrika. Met de Noorse kust al in zicht, bereidt de overheid van Noorwegen inmiddels de oliebestrijdingsmiddelen voor.

Woensdagavond om 21:30 uur is het reddingsteam van Smit Salvage, middels een helikopter, aan boord gezet om alsnog te proberen om een sleepverbinding te maken, hetzij aan de voorzijde en achterzijde van het schip. Dit ook op bevel van de Noorse regering, vanwege het gevaar dat het schip kan stranden.

De Eemslift Hendrika ligt nu nog op circa acht nautische zeemijl van de Noorse kust. Wanneer de Eemslift Hendrika met de huidige snelheid van twee knopen door drijft richting te kust, zal het schip 8 april rond twee uur ’s nachts stranden op de Noorse kust.

De wind en de golven van nog steeds zes à acht meter maken de situatie van het bergen erg lastig. Ook is de uitgedachte koers die het stuurloze schip, in eerste instantie zou drijven, is niet uitgekomen. Het schip bereikt dan ook eerder de kust dan gedacht.

Met de zeventigduizend liter diesel, driehonderdduizend liter zware olie en tienduizend liter smeerolie aan boord zou het een natuurramp zijn als de Eemslift Hendrika zou stranden. Het gebied waar het schip op afkoerst is een natuurreservaat met zeer kwetsbare natuur.

Inmiddels is ook nog een derde sleepboot onderweg naar de Eemslift Hendrika. De sleepboot Atlantis zal rond half twee ’s nachts arriveren. Tevens ligt het kustwachtvaartuig Bergen ook nog dichtbij de Eemslift Hendrika.

Update 07-04, 23:00 uur: De Noorse kustwacht meldt zojuist dat er een sleepverbinding is gemaakt met de Eemslift Hendrika, aan de boeg van het schip. De sleper Normand Drott heeft het schip op sleep en zorgt ervoor dat de Hendrika langzaam in de goede richting wordt gedraaid. Daarna zal de sleep richting Breisundet gaan, net buiten Ålesund voor een verdere inspectie.

Update 08-04, 20:30 uur: De Eemslift Hendrika ligt veilig afgemeerd in de haven van Ålesund. Een spannende actie met uiteindelijke een goed resultaat. Er zal nu gekeken worden hoe het schip weer recht kan komen te liggen en wat de vervolgstappen zijn.

Bron informatie + hoofdfoto: Noorse Kustwacht – Kystverket
Bron extra foto’s: Twitter Kystvakten + Kystverket


Livestream vanaf de Noorse kust

Translate