Scheepvaart

Nederlands schip in problemen voor de kust van Noorwegen

Ålesund- Een Nederlandse schip van de rederij Amasus is in problemen geraakt voor de Noorse kust. Dit meldt de Noorse reddingsdienst op hun Twitteraccount. Het schip, de Eemslift Hendrika, was onderweg van Bremerhaven naar het Noorse Kolvereid, toen het voor de kust van Ålesund in problemen raakte.

Met de storm van deze tweede Paasdag, zijn de golfhoogtes op de locatie van de Eemslift Hendrika opgelopen tot circa 10 meter. De kustwacht meldt dat de lading aan boord van het schip is verschoven en het schip een slagzij maakt van 30 graden.

Een reddingsactie is op touw gezet en een eerste reddingshelikopter heeft inmiddels acht personen van het schip geëvacueerd en naar Ålesund gevlogen. Vier personen zijn nog aan boord om het schip weer te stabiliseren.

Zoals op de foto is te zien, heeft het schip momenteel een lading schepen aan boord. De Eemslift Hendrika heeft een lengte van 111,60 meter, een breedte van 16,80 meter en een diepgang van 6,10 meter.

Update 05-04: De Eemslift Hendrika drijft inmiddels stuurloos en zonder bemanning voor de Noorse kust. De laatste vier bemanningsleden aan boord van het schip, zijn inmiddels met een reddingshelikopter geëvacueerd en naar Ålesund gebracht. Eén bemanningslid is gewond geraakt en naar het ziekenhuis over gebracht.

Update 06-04: Vandaag werd bekend dat de laatste vier bemanningsleden, die maandagavond gered werden, in zee zijn gesprongen. De personen zijn hierna met een reddingshelikopter uit zee gehesen. Aan boord van de Eemslift Hendrika zouden onderdeks zware thrusters vervoerd worden. Deze lading zou zijn gaan schuiven en door het ruim zijn gaan schuiven. Door het hevige rollen van het schip, kan de lading tegen de zijkanten van het schip slaan. Dit zou gaten in de zijkant van het schip kunnen veroorzaken.

De Noorse kustwacht kijkt samen met de rederij naar een oplossing voor het stuurloze schip. De golfhoogtes op locatie nog steeds meer dan 10 meter met zelfs uitschieters naar 15 meter.

Update 07-04Inmiddels zijn de bergingsvaartuigen Normand Drott en BB Ocean op locatie bij de Eemslift Hendrika en ook het kustwachtvaartuig Bergen is ter plaatse. Echter meld de Noorse Kustwacht vandaag dat de omstandigheden nog te slecht zijn om een sleepverbinding te kunnen maken. De golfhoogtes zitten nog steeds tussen de zes en achter meter. Veiligheid gaat voor en hierom is besloten om de berging uit te stellen tot donderdag.

Lees ook: Eemslift Hendrika verliest deklading

Bron informatie + foto: HRS Sør-Norge

Translate