Scheepvaart

Containerschip OOCL Rauma verliest containers boven Ameland

Noordzee- Dinsdagmiddag ontving het Kustwachtcentrum een melding van de Container Feeder OOCL Rauma dat het schip containers heeft verloren. Het schip voer op dit moment circa 43 kilometer ten noorden van Ameland, buiten de scheepvaart verkeersbaan. Voor zover bekend, zal het nu gaan om een vijftal containers. Drie containers zijn inmiddels gelokaliseerd, waarvan één open container. Deze container is naar alle waarschijnlijk gevuld met rollen papier.

De Kustwacht heeft na de melding direct de ETV Guardian richting de OOCL Rauma gestuurd om de situatie in kaart te brengen. De Guardian positioneert zich op zee vanaf windkracht 5, voor dergelijke noodsituaties. Naast de Guardian heeft ook het Kustwachtvliegtuig een ronde gemaakt om vanuit de lucht de locatie en mogelijk de containers de lokaliseren.

De OOCL Rauma kwam vanuit het Finse Kotka en is onderweg naar de haven van Rotterdam. Het schip heeft een lengte van 168,11 meter, een breedte van 26,80 meter en een diepgang van 9,30 meter. Met deze afmetingen valt het schip niet onder het bericht voor schepen, die bij golfhoogten van 5 meter of meer en slecht weer geadviseerd worden op de noordelijke route te nemen.

Met golfhoogten tussen de 5 en 7 meter hebben vele schepen het inmiddels zwaar op zee. De aanhoudende wind zal de situatie op zee dan ook niet verbeteren voor de komende dagen.

Update Kustwacht 19:30 uur:
De Kustwacht heeft vanavond rond 19:30 uur een update gegeven van de OOCL Rauma. Het schip heeft vijf containers verloren, waarvan drie gevuld zijn met papier/karton. Middels een navigatiebericht voor de scheepvaart, worden overige schepen geïnformeerd. De Kustwacht heeft foto’s vrij gegeven vanuit het Kustwachtvliegtuig.

Translate