HavenonlineScheepvaart

Verhoogde waterstand in Eemshaven goed zichtbaar

Eemshaven- Maandagmiddag 12:16 uur, hoogwater in de Eemshaven en dat was te zien. Met de storm Ciara die over getrokken is en aankomend springtij steeg de waterstand vandaag tot een forse hoogte. Ook vandaag liet de wind zich nog volop zien, met in de Eemshaven nog een windkracht 8 en bij Borkum een dikke 10.

Waar de schepen normaal met hoogwater rond de 4,5 meter kade langszij hebben, was het vandaag wel een ander verhaal. De waterstand steeg naar +323cm ten opzichte van het Nederlands Amsterdam Peil. Steile gangway’s naar de schepen, schepen die steeds verder omhoog kwamen en de loopbrug van de drijvende steiger vlak. Vanaf de Beatrixhaven was het een mooi aanzicht.

Niet alleen de waterstand stijgt door de storm, ook de golfhoogten op zee nemen steeds verder toe. Vandaag, rond het middaguur, bereikte de golfhoogte op de Westereems een hoogte van 5,46 meter met een deining van 4,27 meter. Beloodsingen van zeeschepen op de Westereems is op dit moment dan ook niet mogelijk.

Vanwege de hoge waterstand zijn maandagmiddag in Delfzijl de coupures gesloten. Dit gebeurd bij een waterstand van boven de 3 meter. Maandagavond zullen de coupures weer worden gesloten, aangezien de waterstand dan in de nacht van maandag op dinsdag weer een waterstand van boven de 3 meter bereikt. Ditmaal is hoogwater in Delfzijl om 01:10, met een verwachte waterstand van +320cm. Ook de getijden daarna is het nog afwachten. Dinsdagmiddag zal de waterstand weer boven de 3 meter komen en dit geldt tevens voor de nacht van dinsdag op woensdag.

Translate