Projecten

Zeewierkweek bij de drijvende steiger Emmahaven

Eemshaven- Deze maand begint een pilot voor het testen van zeewierkweek in de Eemshaven. Een korf in de vorm van een ring, is deze week te water gelaten bij de drijvende steiger in de Emmahaven. Het doel is om te kijken of zeewierkweek mogelijk is op het Wad of rondom windparken. Zeewier wordt gebruikt als grondstof voor food- en feed- en farmaciesector

De bedrijven North Seaweed en CIV Offshore & Shipping zijn verantwoordelijk voor het testproject. North Seaweed maakt al meer dan 15 jaar producten van zeewier, voor ondermeer de agrarische sector. Het zeewier wordt tot nu toe wereldwijd ingekocht, maar de kweek van eigen zeewier is natuurlijk een veel betere oplossing. Het zeewier bevindt zich momenteel al in veel verschillende producten zoals grondstof in de glasindustrie, maar ook als verdikkingsmiddel voor cacao in chocoladedranken.

De kweekkorf die in de Eemshaven ligt momenteel is ontwikkeld door CIV Offshore & Shipping. CIVOS is gespecialiseerd in productie van verschillende netten, onder meer voor de offshore. De kweekkorf is op de locatie van CIVOS gefabriceerd en deze week gemonteerd op locatie in de Eemshaven. Volgende week zal het entmateriaal van Ulvawier worden ingebracht in de kweekkorf. Dit zodat het gehele groeiseizoen van het zeewier gemonitord kan worden hoe het systeem zich gedraagt.

Foto’s zonder logo: CIV Offshore & Shipping

Translate