Projecten

Pacific Orca naar Eemshaven voor bouw Hornsea 2

Eemshaven- Inmiddels wordt vanuit de Eemshaven volop gewerkt aan het Hornsea 2 windpark. Het windpark, dat 89 kilometer uit de kust van het Engelse Yorkshire moet verrijzen, zal straks bestaan uit 165 windturbines met een totale capaciteit van 1.4 gigawatt. De aan- en afvoer van de fundatie onderdelen, monopiles en transition pieces, gaat volledig vanuit de Eemshaven.

De bouw van de fundaties wordt volledig uitgevoerd door het offshore bedrijf DEME. Voor de bouw van het Hornsea windpark zouden zij hun nieuwste aanwinst in de vloot inzetten, de Orion. Echter heeft dit schip in de haven van Rostock een kraanongeluk gehad, waarbij de hoofdkraan is afgebroken.

DEME heeft daarom meteen moeten schakelen en heeft hun jack-up kraanschip Innovation op de klus gezet. Om de werkdruk van de Innovation iets te verlichten, zal vanaf begin 2021 de Pacific Orca ook op het Hornsea project worden gezet. De Pacific Orca van rederij Cadeler (voorheen Swire Blue Ocean) zal assistentie bieden om samen met de Innovation de 165 fundaties te installeren.

De Pacific Orca is geen onbekende in de Eemshaven. Het schip was hier ook al in 2014. Dit voor de bouw van het Borkum Riffgrund I windpark. Het schip heeft een lengte van 161,30 meter, een breedte van 49,03 meter en een diepgang van 5,50 meter.

Foto’s: Eemshavenonline archief 2014/2015

 

Translate