ProjectenScheepvaart

Volop aanvoer voor windpark Hornsea 2

Eemshaven- Het is een komen en gaan van fundatie onderdelen voor het nieuw te bouwen windpark Hornsea 2. Het Hornsea 2 windpark wordt gebouwd in de Engelse wateren op 89 kilometer uit de kust van Yorkshire. De bouw van het eerste deel van het windpark, de fundaties, wordt volledig vanuit de Eemshaven gedaan.

Hornsea 2 is eigendom van de Deense windmolenbouwer Orsted en zal straks bestaan uit maar liefst 165 Siemens 8 megawatt windturbines. Voor de op- en overslag van de fundatie onderdelen, bestaande uit monopile en transition piece, is gekozen voor de Eemshaven. Het project vindt plaats vanaf de Buss Terminal, waar momenteel al een grote hoeveelheid onderdelen liggen.

Op dit moment zijn er twee manier van aanvoer van de fundaties. De transition pieces worden middels een ponton aangevoerd vanuit Engeland en de monopiles met daarbij een ander deel van de transition pieces met het schip Fairmaster vanuit Denemarken. De afvoer van de fundaties is voor het jack-up kraanschip Innovation, die per trip drie monopiles en drie transition pieces mee neemt.

Vandaag kwam er weer een ponton met vier transition pieces aan in de Eemshaven. De sleepboot En Avant 1 heeft het ponton Sarah-S vanuit het Engelse Middlesbrough naar de Eemshaven gesleept. Met behulp van de sleepboot Waterstroom werd het ponton, van 91,44 meter lang en 27,44 meter breed, afgemeerd in de Julianahaven.

Translate