Projecten

Overeenkomst tussen Equinor en Linde voor koolstofarm waterstofproject H2M Eemshaven

Eemshaven- Vandaag werd bekend gemaakt dat Equinor en Linde een projectontwikkelingsovereenkomst hebben getekend voor een koolstofarm waterstofproject in de Eemshaven. Het project, genaamd H2M Eemshaven, heeft als doel om een faciliteit te bouwen waarbij aardgas van het Noorse continentale plat wordt hervormd naar koolstofarme waterstof met CO2-afvang en -opslag.

Equinor zal in het project gaan zorgen voor het koolstoftransport en de opslagcapaciteit, daarnaast gaat Equinor tevens de koolstofarme waterstof op de markt aanbieden. Linde daarentegen zal verantwoordelijk zijn voor de waterstofproductie en gaat tevens de CO2-afvang en -overdrachtfaciliteit bouwen. Ook zijn zij uiteraard mede-eigenaar en exploiteren zij het project.

In het project is het de bedoeling dat 95 procent van de CO2 veilig en permanent wordt afgevangen en opgeslagen onder de zeebodem voor de kust van Noorwegen. H2M Eemshaven zou eind 2028 met de productie gaan starten en de waterstoffabriek zal dan worden aangesloten op de geplande waterstofpijpleidingen op land, in zowel Nederland als Duitsland.

“Het H2M Eemshaven-project maakt deel uit van onze strategie om tegen 2035 de waterstofproductie in drie tot vijf grote industriële clusters in Europa te ontwikkelen. Linde’s ervaring met de veilige ontwikkeling, uitvoering en exploitatie van waterstof- en koolstofafvanginstallaties vormt een aanvulling op de ervaring en competentie van Equinor op het gebied van energiemarketing. Samen kunnen we koolstofarme waterstof produceren om betrouwbare en schone energie voor Europa te garanderen. We kijken ernaar uit om dit belangrijke project samen met Linde te ontwikkelen”, zegt Grete Tveit, senior vice-president voor koolstofarme oplossingen bij Equinor.

Bron: Persbericht Equinor

Translate