Havenonline

Hoogwater verwacht in Groningse zeehavens

Eemshaven/Delfzijl- Storm Pia trekt over ons land, met rukwinden, windkracht 9 met uitschieters naar 10. Niet alleen de wind is speelt parten voor de scheepvaart in de havens, maar ook wordt het in beide havens uitzonderlijk hoog water.

In Delfzijl werden vanmiddag rond 14 uur de coupures gesloten om de havenstad te beschermen tegen het water. Vanavond, tijdens hoogwater rond 19:20 uur, is de waterstand uitgekomen om +335cm. Dit is maar liefst 243 centimeter hoger dan normaal. De coupures worden gesloten wanneer de verwachting is dat de waterstand boven de 3 meter uitkomt.
Vrijdagochtend zal de waterstand nog verder stijgen. Op dit moment staat de verwachting voor hoogwater 06:40 uur in Delfzijl voor +470cm. Dit is maar liefst 328cm hoger dan normaal.

Voor de Eemshaven zal het waterpeil iets lager uitvallen, omdat hier het water nog wat minder wordt opgestuwd. Hier zal de waterstand rond 05:30 uur uitkomen op naar verwachting +338cm. Dit is 221cm hoger dan normaal.

Vanwege het hoge water stelt het waterschap Noorderzijlvest vannacht dijkbewaking in. De dijkbewaking zal vanaf 03:00 uur actief zijn met meerdere ploegen. Het doel van deze bewaking is om te kijken of er materiaal is aangespoeld wat de dijk kan beschadigen.

Bron grafieken: Rijkswaterstaat

Translate