Bedrijven

Vopak nu 50% aandeelhouder van EemsEnergyTerminal

Eemshaven- Vopak en Gasunie zijn verheugd te kunnen aankondigen dat Vopak 50% aandeelhouder is geworden in EemsEnergy Terminal B.V. Hiermee is de principeovereenkomst die in april 2023 werd aangekondigd succesvol afgerond.  

EemsEnergyTerminal is een LNG-importterminal in de Eemshaven in Nederland. Gasunie heeft deze drijvende LNG-terminal in het Eemshavengebied ontwikkeld om de leveringszekerheid van gas te vergroten en de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. De LNG-terminal is operationeel sinds 16 september 2022. Het maakt een extra import van 8 miljard kubieke meter (bcm) per jaar mogelijk, ca. 25% van de jaarlijkse gasvraag in Nederland. De partners werken aan een verdere uitbreiding van de capaciteit tot ongeveer 10 bcm per jaar. Deze overeenkomst benadrukt de ambitie van Gasunie en Vopak om gezamenlijk een open LNG-infrastructuur te ontwikkelen en te exploiteren en bij te dragen aan de energiezekerheid van Europa. De partners plannen de verdere ontwikkeling van de Eemshaven-locatie om de import van groene waterstof mogelijk te maken.

Hans Coenen, lid raad van bestuur Gasunie: “Ik ben blij met de toetreding van Vopak als mede-aandeelhouder in EemsEnergyTerminal. Vopak is onze langetermijnpartner in het mogelijk maken van LNG-import en -terminalling. Door onze kennis en ervaring te bundelen bieden we een unieke en betrouwbare LNG-importoplossing en zullen we nog beter gepositioneerd en betrokken zijn bij de toekomstige ontwikkelingen.”

Dick Richelle, CEO bij Vopak: “We zijn verheugd om voort te bouwen op onze succesvolle samenwerking met Gasunie. Dit past heel goed in de strategie van Vopak om te groeien in LNG-infrastructuur en te versnellen richting nieuwe energie. We zijn er trots op betrouwbare en open infrastructuur te ontwikkelen en te exploiteren, omdat dit een belangrijke rol speelt in zowel de energiezekerheid als de energietransitie.” 

Vopak en Gasunie zijn beide oprichter en mede-eigenaar van de LNG Gate terminal in Rotterdam, die sinds 2011 operationeel is. Zowel Gate terminal als EemsEnergyTerminal spelen een cruciale rol in de levering en beschikbaarheid van gas in Nederland en haar buurlanden. Als alle voorgenomen projecten zijn voltooid, zal de gecombineerde totale hervergassingscapaciteit van beide terminals 28 miljard kubieke meter per jaar bedragen.

Bron tekst: EemsEnergyTerminal

Translate