Havenonline

Een kijkje in het archief: het slaan van de eerste paal voor de COBRA-kabel

Eemshaven- Een rustige periode in de haven en een vakantie die er tussen zat, even een poosje weinig nieuws op Eemshavenonline. Maar wees gerust, de website staat niet stil. Kijken naar de activiteiten op het moment is leuk maar het archief induiken, levert ook vaak leuke dingen op. Vandaag, het slaan van de eerste paal voor de COBRA-kabel.

3 januari 2017 werd gestart met de bouw van het Nederlandse converstation van de COBRA-kabel. De kabel gaat een verbinding worden tussen het Deense Endrup en de Eemshaven en heeft een capaciteit van 700 megawatt. De kabel heeft een totale lengte van 325 kilometer en kan duurzame energie tussen beide landen transporteren. De kabel wordt tot stand gebracht door het Nederlandse TenneT en het Deense Energinet.

Op 3 januari 2017 werd de eerste heipaal geslagen voor de bouw van het converstation. Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen, burgemeester Van Beek van de gemeente Eemsmond en operationeel directeur van Tennet, Ben Voorhorst, gaven destijds het startsein voor de eerste heipaal.

Op 4 november 2019 werd de COBRA-kabel officieel in gebruik genomen. De opening werd gedaan middels een virtuele handdruk tussen Nederland en Denemarken, waarbij op beide locaties tegelijk de kabel in gebruik werd genomen.

Meer nieuws vanuit het verleden? Vanaf 2019 zijn de berichten terug te lezen in het archief, klik hier.

Translate