Havenonline

Walrus gespot bij Borkum

Eemshaven- Een unieke gewaarwording in het Waddenzee gebied. Al sinds 7 september is een walrus aan het eilandhoppen tussen de verschillende Duitse Waddeneilanden. De eerste ontdekking van de Walrus werd gedaan op het eiland Baltrum, waarna het dier ook gespot is op de eilanden Spiekeroog en Wangeroog. Op 17 september werd de walrus gespot nabij Borkum.

Het noordpoolgebied, bij Groenland, Spitsbergen en in de Barentszzee, is normaal het leefgebied van de walrus, het is dan ook uniek dat de walrus in de Waddenzee gespot is. De walrus is een jong vrouwtje die op ontdekkingstocht is in de zuidelijke streken. Het is al lange tijd geleden dat een walrus in de Waddenzee werd gespot, de laatste keer was in januari 1998. Toen werd een walrus gespot op de Duitse eilanden Juist en Sylt.

Walrussen staan op de lijst van bedreigde diersoorten en 100 jaar geleden was het dier bijna uitgestorven, mede door intensieve jacht. De huidige populatie wordt geschat op enkele duizenden in het Oost-Atlantische gebied. Ook in de Duitse Waddenzee is het dier officieel beschermd. In het geval van een waarneming dient het dier dan ook met rust te worden gelaten en moet ten alle tijde voldoende afstand worden gehouden.

De walruskoe ligt gewond aan haar huid. Echter na beoordeling van Seehundstation Norddeich en tevens het instituut voor Terrestrisch en Aquatisch Natuuronderzoek (ITAW) van de universiteit van Hannover is deze verwonding niet dusdanig dat het de gezondheid van het dier beïnvloed.

Walrussen wroeten met hun vinnen in de zeebodem op zoek naar mosselen, slokken, worden en krabben. Deze kleinere zeedieren voelen de walrussen met huns snorharen. De walrus kan drie kwartier onder water blijven en duiken tot 600 meter. De dieren kunnen tot drie meter lang worden, 850 kilo wegen en vijftig jaar oud worden.

Waarnemingen van de walrus tot nu toe:

  • 07-09: op Baltrum
  • 08-09: op Wangerooge
  • 10-09: op Spiekeroog
  • 12-09: op Wangerooge
  • 14-09: op Wangerooge
  • 17-09: op Borkum

Bron tekst en informatie: Nationalpark Wattenmeer
Bron foto’s: Facebook Borkum.de / Christian Fink & Jonny Böhm

Op de eerste foto de Eemshaven op de achtergrond.

Translate