Havenonline

COBRAcable weer operationeel

Eemshaven- In oktober vorig jaar werd bekend dat de COBRAcable geen groene energie van en naar Eemshaven kon leveren. De oorzaak, een defect in de onderzeese kabel die eind september aan het licht kwam. De verwachting was toen dat de reparatie zo’n twee à drie maanden in beslag zou nemen.

TenneT heeft in eerste instantie de oorzaak proberen te zoeken vlakbij de aanlandlocatie. Tevens de route door de Eems waarlangs de kabel loopt. De oorzaak bleek echter verder op zee liggen, ter hoogte van Helgoland in de Noordzee.

De kabellegger Cable Enterprise werd ingezet om de klus te klaren. Het schip heeft kabel geladen bij de opslaglocatie van TenneT in de Eemshaven om hiermee de defecte kabel te repareren. De kabel is op een diepte van 40 meter op de zeebodem afgeknipt en omhoog gehesen. Aan beide zijden van de geknipte kabel is de kabel 200 meter lang doorgemeten om de exacte storingslocatie te vinden.

Het stuk kabel waar de breuk is gelokaliseerd is verwijderd. Er is een nieuw stuk kabel geïnstalleerd en opnieuw aangesloten op de kabel. De laatste dagen is de kabel met succes getest en teruggelegd. Vervolgens is de kabel weer twee meter diep begraven in de zeebodem. De COBRA kabel-verbinding is vanaf vrijdag 8 januari om 12 uur ’s middags weer in bedrijf, waardoor de 700 MW-verbinding weer gebruikt kan worden voor het transport van elektriciteit tussen Denemarken en Nederland, zo schrijft TenneT in hun persbericht.

COBRA kabel is een 320 kV, 700 MW HVDC onderzeese stroomkabelpaar tussen Eemshaven, Nederland en Endrup bij Esbjerg, Denemarken. De kabel is gezamenlijk eigendom van Energinet.dk en TenneT. De interconnector heeft een lengte van 325 kilometer (202 mijl), bestaat uit twee parallelle kabels met elk een diameter van 13 cm (5,1 in) en bevat glasvezelverbindingen (fiber optic). De verbinding is zo ontworpen dat het mogelijk is om in een later stadium een offshore-windmolenpark aan te sluiten.

Foto’s uit het archief van Eemshavenonline 

Translate