Scheepvaart

Trossen los! Cruiseschip Iona begint aan haar eerste reis

Eemshaven- Woensdagavond kwart over 7, trossen los en het, 337 meter lange, cruiseschip Iona begint aan het eerste reis. Met het losgooien van de trossen vaart het jubileum schip van de Meyer Werft weg. Op weg naar de eerste passage, de doksluis bij Papenburg. Vakkundige precisie komt eraan te pas om het schip achterwaarts de Eems af te krijgen.

Na de doksluis zal Iona haar weg over de kronkelige Eems gaan vinden. Het waterpeil in de rivier is op de hoogte gebracht, door het sluiten van het Emssperrwerke. Zonder deze waterkering tussen de Duitse dorpjes Gandersum en Nendorp, was het voor de cruiseschepen onmogelijk om de Eems over te gaan.

Iona zal straks de immense bouwhal van de Meyer Werft achter zich laten. De tweede passage van het schip zal rond 02:00 uur zijn. Dit betreft de passage van de Friesenbrücke in Weener. De sleepboten VB Geeste, Bugsier 5, Corvin assisteren het cruiseschip en zullen haar door de verschillende bochten manoeuvreren.

Helaas voor de vele cruisefans heeft het corona virus ook hier roet in het eten gegooid. De Meyer Werft heeft dringend verzocht om niet naar de dijk of de omliggende dorpen te komen, om het cruiseschip te aanschouwen. De bezoekersparkeerplaats vlakbij de werf is uit voorzorg al afgesloten. Politie zal volop actief zijn om, zo nodig, grote groepen mensen uit elkaar te halen. Ook de livestream van de Duitse zender NDR, met daarin de tocht van het cruiseschip, is dit keer niet te zien.

Om men toch mee te nemen in de reis van het schip, heeft de Meyer Werft hun webcam actief. Hier zal het schip nog lange tijd op te zien zijn. Daarnaast zullen er regelmatig foto’s worden geplaatst op de sociale media van de Meyer Werft.

Voor alsnog is de planning dat het schip donderdagavond laat arriveert in de Eemshaven. Echter zal het bezoek aan de Eemshaven maar van erg korte duur zijn. Iona zal verder afgebouwd worden in Bremerhaven.

Foto’s: Webcam Meyer Werft + Facebook Meyer Werft

Translate