Scheepvaart

Slepen van Fremantle Highway van start

Noordzee- Het slepen van de Fremantle Highway is aan het begin van de middag begonnen, zo meldt Rijkswaterstaat. De rook is vanmiddag opeens aanzienlijk minder geworden en daar werd door de bergerscombinatie Multraship en Smit Salvage direct gebruik van gemaakt.

Voordat het slepen begon, werd ook met succes een extra sleepverbinding gerealiseerd. De Fremantle Highway wordt dan nu ook met twee sleepboten langzaam en gecontroleerd gesleept. Dit wordt gedaan door de sleepboten Multratug 20 en Fairplay 30. Het slepen gaat ongeveer met een snelheid van 1 tot 3 knopen. Dit betekent dat de sleep tussen de 12 en 14 uur onderweg is van de huidige positie naar de ankerplaats boven Schiermonnikoog. Echter is dit afhankelijk van wind, stroom en de rookontwikkeling.

Tijdens het slepen wordt door Rijkswaterstaat en de bergers continu gemonitord, onder andere op de stabiliteit van het schip. Het oliebestrijdingsvaartuig Arca blijft tevens standby. Andere schepen van Rijkswaterstaat of van Duitsland zijn tevens op afroep beschikbaar mocht de situatie uit de hand lopen.

Wanneer de Fremantle Highway is aangekomen op de ankerplaats, zullen de sleepboten de sleepverbinding met de Fremantle Highway in stand gehouden. Dit om controle te houden over het schip. De Kustwacht houdt onder meer de situatie de gaten middels het kustjachtvliegtuig. Het doel is uiteindelijk dat het schip naar een haven wordt gesleept, echter welke haven dat zal zijn, is op dit moment nog niet bekend.

Bron tekst: Rijkswaterstaat
Bron foto’s: eerste drie Kustwacht en laatste twee Rijkswaterstaat

Translate