Scheepvaart

Slepen Fremantle Highway door zuidwestenwind nog niet mogelijk

Noordzee- Eerder werd bekend dat de Fremantle Highway naar de ankerplaats bij Schiermonnikoog gesleept zou gaan worden. Dit omdat het schip steeds verder naar het westen drijf en het een gevaar kon opleveren voor het overige scheepvaartverkeer. Helaas kan tot nu toe nog niet worden gestart worden met de sleepoperatie door de zuidwestenwind.

Vandaag is de bergerscombinatie Multraship/Smit Salvage druk bezig geweest om een tweede (reserve) sleepverbinding aan de achterzijde van de Fremantle Highway te bevestigen, met succes. Het plan was dan ook om het schip te gaan slepen richting de ankerplaats, boven Schiermonnikoog. De zuidwestenwind gooit echter roet in het eten voor dit plan.

De rookontwikkeling van de brand aan boord is nog zo heftig dat de wind over de sleepboten heen zal trekken. Dit komt uiteraard de gezondheid van de bemanning van de schepen niet ten goede en ook zorgt dit voor extra risico’s bij het slepen. Het slepen is dan ook uitgesteld tot een later tijdstip. De komende dagen zal de wind echter uit het zuidwesten blijven komen.
Wanneer gestart gaat worden met het slepen van de Fremantle Highway, is dan op dit moment ook nog niet bekend. Tot die tijd wordt het schip dan ook op de huidige positie gehouden, middels de huidige sleepverbindingen.

De conditie van het schip wordt constant gemonitord door diverse deskundigen van de bergers, zoals scheepsbouwkundigen, experts op het gebied van gevaarlijke stoffen, brandbestrijders en nautische specialisten. Dit doen zij in samenwerking met experts van Rijkswaterstaat en de Kustwacht.

Bron tekst: Rijkswaterstaat
Bron foto’s: Nederlandse Kustwacht

Translate