Scheepvaart

Na lange tijd weer LNG-tanker van type Moss Rosenberg (video)

Eemshaven– Om de paar dagen doet wel een LNG-tanker de Eemshaven aan. De LNG-terminal is vol in bedrijf en de mega schepen die hiervoor komen blijven imposant. LNG-tankers zijn te vinden in drie types, het Membraan-type LNG-tanker, de zelfdragende LNG-tanker met prismatische vorm en de LNG-tanker van het type Moss Rosenberg. Deze laatste heeft tot nu toe nog het minste de Eemshaven aangedaan.

De LNG-tanker van het type Moss Rosenberg is altijd een opvallende verschijning met de grote ronde bollen. Zaterdagmiddag rond 15 uur kwam de LNG-tanker Shandong Juniper de Eemshaven binnen. De tanker werd geassisteerd met de hulp van vier sleepboten van Wagenborg. Het schip werd gedraaid in het Doekegatkanaal en ging daarna achteruit de Wilhelminahaven in. Hier werd het schip afgemeerd naast de Energos Igloo van de EemsEnergyTerminal. Ten tijde van de binnenkomst of vertrek van LNG-tankers wordt de haven volledig afgesloten voor andere scheepvaart.

Het systeem Moss Rosenberg is ontwikkeld door de Moss Rosenborg werf, vandaar ook de naamgeving. Het systeem bestaat uit bolvormige tanks welke als het ware in het schip zijn geplaatst. Tussen de scheepswand en de bol zit echter nog wel ruimte zodat, bij een aanvaring of aan de grond lopen, dit geen gevaar oplevert voor de LNG-tank. De tanks zijn gemaakt van een aluminiumlegering, met een inwendige diameter van maximaal 40 meter en een schaaldikte van 50mm.

De Shandong Juniper heeft een lengte van 290 meter, een breedte van 46,28 meter en een diepgang van 10,70 meter.


Het laatste nieuws vanuit de Eemshaven direct op je telefoon?

Klik hier om te abonneren op het WhatsApp kanaal van Eemshavenonline

Klik hier om te abonneren op het WhatsApp-kanaal van Eemshavenonline

Klik hier om te abonneren op het Telegram-kanaal van Eemshavenonline

Translate