Scheepvaart

Medische evacuatie van cruiseschip op Noordzee

Noordzee- Afgelopen zondag is er op de Noordzee, ter hoogte van Terschelling, een medische evacuatie uitgevoerd. De SAR-helikopter van de Nederlandse Kustwacht heeft een passagier van het cruiseschip AIDAperla van boord gehaald. De passagier had specialistische medische zorg op de wal nodig. De patiënt is middels de helikopter van boord gehaald en naar het UMC Groningen gebracht.

Voor het uitvoeren van een medische evacuatie met helikopter wordt vaak alleen gekozen als de patiënt dusdanige medische zorg nodig heeft. Een cruiseschip heeft vaak de beschikking over een klein ziekenhuis en er is dan ook altijd een dokter aanwezig. De patiënt zal dan ook in eerste instantie worden gezien door de dokter aan boord. Wanneer deze arts constateert dat de situatie dusdanig ernstig is dat de patiënt van boord moet, wordt er contact op genomen met de Radio Medische Dienst. Deze RMD-arts zal uiteindelijk beslissen of de patiënt van boord moet en op welke manier. Er kan namelijk ook gekozen worden voor een reddingboot van de KNRM.

Het cruiseschip AIDAperla heeft een lengte van 299,95 meter, een breedte van 37,65 meter en een diepgang van 8,20 meter. Het schip was onderweg van Hamburg naar Southampton.

Bron tekst/foto’s: Persbericht Nederlandse Kustwacht

Translate