HavenonlineScheepvaart

LIVEBLOG (gesloten): laatste nieuws over Fremantle Highway

Eemshaven- De Fremantle Highway is donderdag 3 augustus gearriveerd in de Eemshaven. In dit LIVEBLOG het laatste nieuws rondom het schip.

UPDATE 12-08, 13:45: De Fremantle Highway ligt weer recht en nog steeds wordt bij het schip hard gewerkt. Boskalis heeft bekendgemaakt dat de auto’s in de onderste dekken niet beschadigd zijn geraakt en ze gaan kijken of deze auto’s misschien eruit gehaald kunnen worden. Echter gaat dit wel lastig omdat het schip erg verbogen is door de hitte. Aan boord zitten tevens nog veel gevaarlijke stoffen door de uitgebrande auto’s. Er is dan ook nog geen definitief plan hoe de berging van het schip verder zal gaan.


Updates 07-08-2023

UPDATE 07-08, 21:32: De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte vandaag bekend dat zij een verkennend onderzoek gaan starten naar de Fremantle Highway. Dit verkennende onderzoek richt zich in ieder geval op de manier waarop de hulpverlening direct na de brand op gang kwam en zich ontwikkelde.

Chris van Dam, voorzitter Onderzoeksraad: “Bij dit verkennend onderzoek hebben we dezelfde bevoegdheden als wanneer we besluiten tot een definitief onderzoek, zo kunnen we diverse betrokkenen interviewen. Als de resultaten uit dit verkennend onderzoek daar aanleiding toe geven besluiten we eventueel om het onderzoek door te zetten.”

Het onderzoek naar de brand aan boord van het vrachtschip, waarbij een bemanningslid omkwam, wordt geleid door de Panamese autoriteiten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid werkt al samen met Panama bij dat onderzoek. Het verkennend onderzoek naar de hulpverlening vindt plaats naast het Panamese onderzoek naar de brand.

Bron: Onderzoeksraad voor Veiligheid


UPDATES 06-08-2023

UPDATE 06-08, 22:46: De uitgebrande Fremantle Highway is ook deze zondag weer een trekpleister in de Eemshaven. Tot laat in de avond, rijden de mensen nog door de Eemshaven om een glimp op te vangen van het schip. Het schip valt dan ook wel op tussen de andere havenactiviteiten.


UPDATES 05-08-2023

UPDATE 05-08, 21:26: De Fremantle Highway blijft nog tot half oktober liggen in de Eemshaven.

UPDATE 05-08, 21:16: Het schip werd op dit moment leeggepompt, waardoor het schip al een stuk rechter komt te liggen. Het water in het schip is bluswater van de blusoperatie op zee. Omdat het schip scheef ging liggen, is op zee op dit duur ook gestopt met blussen.

UPDATE 05-08, 21:14: Nog steeds trekt de Fremantle Highway veel bekijks. Het is een drukte van belang in de haven, met eenieder die een glimp wil opvangen van het uitgebrande. Heb echter niet de illusie dat het vol in beeld is. Want het schip is volledig afgeschermd met containers.


UPDATES 04-08-2023

UPDATE 04-08, 21:44: RTV Noord heeft de video van Eemshavenonline ook al gespot.
Heb jij al de timelapse bekeken?


UPDATE 04-08, 21:17: Volgens de rederij vervoerde het schip, ten tijde van het uitbreken van de brand, 3738 auto’s waarvan 498 elektrische auto’s. Het schip heeft een totale capaciteit van 6220 auto’s.
Het schip heeft 12 voertuigdekken, een Ro-Ro brug aan de zijkant en aan de achterzijde. Het schip is zo gebouwd dat het door het Panamakanaal kan varen.


UPDATE 04-08, 21:08: Wat veel mensen niet weten is dat de rederij van de Fremantle Highway al eerder wereldnieuws werd.
De Ever Given (het containerschip dat strandde in het Suez kanaal) is namelijk ook onderdeel van het bedrijf waar de Fremantle Higway eigendom van is.
De Fremantle Higway wordt beheerd door het bedrijf K-Line uit Japan. Echter is de eigenaar van het schip Shoe Kisen Kaisha, wat weer een dochteronderneming is van het overkoepelende Imabari Shipbuilding. De Ever Given is ook eigendom van deze rederij, Shoe Kisen Kaisha.

Ondanks dat Boskalis nog steeds geld discussies heeft met de rederij over de bergingsklus van de Ever Given, is Boskalis toch te hulp geschoten.


UPDATE 04-08, 21:04: De Guardian heeft vanmiddag om 12 uur de haven weer verlaten. De overige schepen liggen nog in de Eemshaven.


UPDATE 04-08, 20:56: Bij het schip wordt al onderzoek gedaan en twee hijskranen stonden dan ook al snel bij het schip. Met een hijsbak gingen mensen onder andere aan boord om onderzoek te doen. Ook zal zo snel mogelijk het schip worden leeggepompt. Het schip hangt namelijk nog zo scheef door de hoeveelheid bluswater aan boord. Uiteraard wordt het water niet in zee gepompt, maar opgevangen en afgevoerd.


UPDATE 04-08, 20:55: Inmiddels is de Fremantle Higway en dus de Eemshaven bijna wereldnieuws. Waar je ook kijkt, kom je de unieke foto’s tegen van het uitgebrande schip.


UPDATE 04-08, 20:54: Het was weer een drukke dag in de Eemshaven. Erg veel mensen namen een kijkje in de haven bij de uitgebrande Fremantle Highway. De gemeente het Hogeland waarschuwt inmiddels ook al dat men de auto’s niet in de bochten te parkeren. Houd er rekening mee dat de Eemshaven een industriehaven is en dat het werkverkeer ook hun bestemming moet bereiken.


UPDATES 03-08-2023

UPDATE 22:29: De Guardian staat op de planning om morgenmiddag rond 12 uur weer te vertrekken.


UPDATE 21:44: De schepen die de Fremantle Highway hebben begeleidt liggen momenteel achter en langszij het schip in de Julianahaven. De Brutus en de Fairplay 30 liggen een eindje verderop aan de kade.


UPDATE 21:26: De marinebrandweer uit Den Helder staat met 11 man paraat in de Eemshaven. Mocht het vuur weer oplaaien, dan grijpen de defensiemedewerkers in. Het zijn specialisten op het gebied van brandbestrijding op schepen.
Het Korps Marine Brandweer beschikt onder meer over een bijzondere hoogwerker, de grootste van de Benelux. Daarnaast heeft het team een tankautospuit en een ondersteunend voertuig meegenomen. Twee adviseurs scheepsbrandbestrijding van de marinebrandweer waren al vanaf het moment dat de brand uitbrak betrokken bij de opschaling van de Kustwacht.
De marine blijft naar verwachting tot en met het weekeinde paraat in de Eemshaven.

Bron tekst en foto’s: Defensie


UPDATE 20:57: toen de Fremantle Highway vanmiddag op de Eems voer, hebben de Duitse en Nederlandse autoriteiten de gehele Eems gestremd voor scheepvaart. Ook het Doekegatkanaal in de Eemshaven werd gestremd, toen het schip de haven binnenkwam. Een LNG-tanker, die vanmiddag binnen zou komen, werd uitgesteld naar vannacht.


UPDATE 19:47: naast de foto’s in het bericht ”Fremantle Highway gearriveerd in Eemshaven”, nu ook onderstaande video online.


UPDATE 18:52: De eigenaar van het schip blijft verantwoordelijk voor de verdere afhandeling van de lading en alles wat erbij hoort. Voor Rijkswaterstaat is er geen rol meer bij de verdere afhandeling van het incident. Uiteraard blijven zij wel verantwoordelijk voor de waterkwaliteit. 

Indien nodig plaatst Rijkswaterstaat een oliegeleidend scherm rond het schip om eventuele verontreiniging in te perken. De betrokken partners (o.a. Groningen Seaports, Veiligheidsregio Groningen en de gemeente Het Hogeland) staan in nauw contact met elkaar over de verdere afhandeling van dit incident.
Bron tekst: Rijkswaterstaat


UPDATE 16:34: Marinebrandweer assisteert en is inmiddels gearriveerd in de Eemshaven.
Foto: Christiaan Eleveld


UPDATE 16:04: nu het schip in de Eemshaven ligt, gaat bepaald worden wat de vervolgstappen zullen zijn.


UPDATE 15:46: ook het brandweerkorps van de Marine is ter plaatse in de Eemshaven bij de Fremantle Highway. Dit mocht de situatie nog omslaan.


UPDATE 14:41 Bekijk nu de foto’s van de binnenkomst van de Fremantle Highway. KLIK HIER


UPDATE 13:14 een foto van de livesituatie aan boord tijdens het slepen.
Foto: Johan Visser


UPDATE 13:10 zojuist is de sleep van de Fremantle Highway ingekort. Over ongeveer 10 minuten zit het schip tussen de pieren van de Eemshaven.


UPDATE 12:47 verwachting is dat het schip met ongeveer een halfuur tussen de pieren van de Eemshaven.


UPDATE 12:32 het schip komt beetje bij beetje in het zicht van de Eemshaven.


UPDATE 12:13 de Kustwacht houdt de situatie nauwlettend in de gaten. De Kustwachthelikopter staat op de heliport in Eemshaven en het Kustwachtvliegtuig is al meerdere keren langs de Eemshaven gevlogen.


UPDATE: 12:00 enorme drukte in de Eemshaven al met mensen die nieuwsgierig zijn naar de aankomst van de Fremantle Highway. De Kustwachthelikopter staat nog op de heliport in Eemshaven.


UPDATE 11:58 beetje bij beetje komt de sleep dichterbij. Momenteel is de positie onder Borkum.
Op de dijk staan al mensen te kijken in afwachting van het schip.


UPDATE 11:38 de sleep is nu ter hoogte van Borkum en komt steeds dichterbij.


UPDATE 11:30 met de huidige snelheid van de sleep, zal de Fremantle Highway rond 13:30 uur de pieren van de Eemshaven bereiken. Snelheid ligt rond de vijf knopen.


UPDATE 10:47 vanochtend landde de Kustwachthelikopter in de Eemshaven. Wat de reden was van het bezoek is niet bekend.


UPDATE 10:35 op dit moment vaart het geheel boven Borkum met een snelheid van rond de 5 knopen. Verwachting is nu dat het schip rond 13 uur arriveert in de haven. Naast de bovenstaande schepen zijn ook de P45 van de politie en de RWS74 van Rijkswaterstaat onderweg.

Translate