Havenonline

Fremantle Highway gearriveerd in Eemshaven (video)

Eemshaven- Vanmiddag om 14 uur kwam het gehavende schip, de Fremantle Highway, aan in de Eemshaven. Een week geleden werd de brand aan boord van het schip gemeld. Toentertijd voer het schip boven Ameland. Een grote reddingsactie werd op touw gezet en door reddingboten en helikopters werd de bemanning geëvacueerd. Vele bemanningsleden moesten echter de sprong vanaf het schip wagen en werden dan ook gered uit het water. Eén persoon is hierbij helaas overleden.

De afgelopen week werd het schip nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten als Kustwacht en Rijkswaterstaat. Na iets minder dan een week tijd werd de rook minder en leek de brand aan boord van het schip na genoeg uit. Hierop werd actie ondernomen door de bergerscombinatie Multraship/Smit Salvage. De bergers hebben een twee sleepverbindingen kunnen maken waardoor het schip weer richting oostelijke richting kon worden gesleept. Besloten werd daarna dat het schip op de ankerplaats bij Schiermonnikoog werd gelegd, zodat er geen gevaar was voor de scheepvaart. Woensdag 2 augustus werd duidelijk dat het schip naar de Eemshaven kon komen. Dit na overleg met meerdere autoriteiten.

Wanneer de Fremantle Highway de Eemshaven binnenkomt, is de spanning te voelen. De sporen van de brand zijn goed te zien aan de buitenkant van het schip, waardoor het meer lijkt op een spookschip dan het Ro-Ro schip wat het was voorheen. De dijk staat vol met mensen en een file vormt zich door de haven met mensen die het spektakel willen aanschouwen.
Ook voor televisiestations is de situatie niet onopgemerkt gebleven en meerdere zenders zijn dan ook aanwezig.

Het schip werd gesleept door de sleepboten Waterlines, Waterstraat, Barney, Multratug 20 en Fairplay 30, De Multrasalvor 4 en Guardian voeren ook de haven naar binnen en hebben het transport begeleidt. De schepen zijn alleen afgemeerd in de Julianahaven, aan de kade van Wagenborg. Tijdens de sleep was de haven afgesloten voor overige scheepvaart.

Vanochtend is de Kustwachthelikopter al geland op de helihaven van Eemshaven. Dit waarschijnlijk om standby te staan voor calamiteiten. Ook het Kustwachtvliegtuig vloog meerdere rondes over de haven, om ook de situatie in de gaten te houden.

Translate