Scheepvaart

Eerste LNG-tanker meert langszij Golar Igloo

Eemshaven- De eerste LNG-tanker met een lading LNG kwam vanmorgen rond 10 uur de Eemshaven binnen. De tanker Murex had de primeur voor de EemsEnergyTerminal om deze als eerste te mogen bevoorraden.

De Murex werd bij aankomst geassisteerd door vier sleepboten. Het schip is afgemeerd langszij de FSRU Golar Igloo, welke achterin de Wilhelminahaven ligt. Ook de tweede LNG tanker staat alweer in de planning, de Gaslog Georgetown. Verwachting is dat dit schip met ongeveer vijf dagen zal arriveren in de Eemshaven.

De Murex is eigendom van Shell en kan 174.000 kuub LNG vervoeren. De Murex valt onder de M-klasse schepen van Shell welke een dubbele voorstuwing hebben en uitgerust zijn met elektronisch geregelde gasinjectie motoren. Deze schepen kunnen dan ook op aardgas worden voortgestuwd. De Murex heeft een lengte van 294,89 meter, een breedte van 46,43 meter en een diepgang van 11,30 meter.

De LNG welke met de LNG-tankers wordt vervoerd is een heldere, kleurloze vloeistof welke ontstaat als aardgas tot -162 º C wordt afgekoeld. Deze vloeibare vorm van LNG neemt 600 keer minder volume in dan gewoon aardgas, waardoor het per zeeschip kan worden vervoerd en opgeslagen. De vloeibare LNG wordt opgewarmd naar omgevingstemperatuur zodat het weer gasvormig wordt. Middels het ledigingennetwrek van de Gasunie zal het dan uiteindelijk naar de eindgebruiker worden vervoerd.

Translate