DHSS zwaait Acta Centaurus en Vestland Cygnus uit

Eemshaven- Vorige week was het uitzwaaien geblazen voor DHSS. Twee schepen die langdurig de Eemshaven hebben aangedaan, verlieten voor de laatste keer de haven.

Op 24-10 verliet als eerste de Vestland Cygnus de Eemshaven, op weg naar Noorwegen. De Vestland Cygnus was sinds februari 2018 in de Eemshaven te vinden. GE Renewable Energy contracteerde DHSS voor de scheepsagent gerelateerde activiteiten tijdens het Merkur project. Inmiddels staat het Merkur windpark met 66 GE Haliade 150-6MW turbines, welke 45 kilometer ten noorden van het Duitse Waddeneiland Borkum zijn gebouwd. De verwachting is dat het windpark eind van dit jaar volledig operationeel zal zijn. De laatste werkzaamheden worden dit moment nog uitgevoerd door de Siem Barracuda, waar ook DHSS nog zorg voor draagt.

Zondagochtend was het dan de beurt aan de Acta Centaurus om de Eemshaven ter verlaten. Hiermee heeft het schip haar eerste grote offshore wind project afgesloten. Nadat de Acta Centaurus op 22 mei van dit jaar nog werd gedoopt in Den Helder, is ze vrijwel meteen van start gegaan voor MHI Vestas. Met de support base van MHI Vestas die bij DHSS gevestigd is, fungeerde DHSS uiteraard ook als agent van de Acta Centaurus ten tijde het project. De Acta Centaurus werd ingezet voor de inbedrijfstelling van de 33 MHI Vestas 8.4MW windturbines. Het totale windpark van 269MW is daarmee volledig operationeel en vanaf nu zal er een 15-jarige fase zijn van onderhoud en service. De service fase zal ook volledig vanaf de locatie van DHSS verlopen. Service Operation Vessel Esvagt Albert Betz is vanaf september aan de slag gegaan in het windpark om dit onderhoud uit te voeren.

De hele week werd er hard gewerkt aan boord van de Acta Centaurus. Er vond een demobilisatie plaats van al het materiaal van MHI Vestas en tevens werden de onderdelen voor het Wärtsilä hybride voortstuwingssysteem geïnstalleerd. Wärstilä levert voor het systeem de hybride aandrijving, batterijen en een energiebeheersysteem. Daarnaast zal het bedrijf verantwoordelijk zijn voor het testen en het in bedrijf stellen van de hybride systemen.

De Acta Centaurus is inmiddels gearriveerd in de haven van Oostende vanuit waar ze haar volgende offshore wind project, in Belgische wateren, zal starten.

close
Ontvang het laatste nieuws van Eemshavenonline nu wekelijks in je mailbox!
Translate