Scheepvaart

Defensie gaat samenwerken met Spliethoff

Eemshaven- Defensie en rederij Spliethoff, 1 van Nederlands grootste rederijen, gaan nauw samenwerken. Staatssecretaris Barbara Visser bezocht woensdag in Eemshaven een schip van Spliethoff dat Defensiematerieel gaat vervoeren. De samenwerking is onderdeel van een pilot die moet leiden tot het Ecosysteem Maritieme Capaciteit. Dit samenwerkingsverband draait om innovatie, van elkaar leren, en uitwisseling van personeel en materieel.

Defensie moet strategisch slagvaardiger en wendbaarder worden en heeft behoefte aan maritieme transportcapaciteit. Voor de nationale maritieme sector zijn veiligheid en het kunnen beschikken over voldoende gekwalificeerde en gemotiveerde professionals van belang.

Doelstellingen voor het Ecosysteem Maritieme Capaciteit:

  • Een gezamenlijke pool met gegarandeerde en gevarieerde zeetransportcapaciteit;
  • Profiteren van elkaars ‘best practices’ en onderscheidende kwaliteiten;
  • Ontwikkeling van een gezamenlijk personeelsbestand voor de maritieme sector.

Het initiatief draagt tegelijkertijd bij aan de NAVO-behoefte aan strategische transportcapaciteit. Nederland loopt voorop bij het dossier militaire mobiliteit. Hierbij worden in internationaal verband stappen gezet om troepenverplaatsingen te vergemakkelijken.

Geslaagde pilot vervoersbedrijf
De maritieme pilot volgt op de geslaagde pilot Logistiek en Personeel van de landmacht met vervoersbedrijf DSV. Hierbij deden de 2 organisaties op het land ervaring opgedaan met elkaars mensen (chauffeurs en logistiek personeel), middelen (voertuigen, trailers en warehouse) en manieren (planning, competenties, technologie).

In aanloop naar het Ecosysteem Maritieme Capaciteit voert rederij Spliethoff 2 materieelverschepingen voor Defensie uit. Zo vervoert een zogenoemd load on/load off-schip op dit moment materieel van het vuursteuncommando terug naar Nederland vanuit Zweden.

Beide partijen gaan ook personeel uitwisselen. Spliethoff heeft een opleidingsprogramma en speciaal uitgeruste schepen waar (aspirant-)marineofficieren praktijkervaring kunnen opdoen. Aan de andere kant kunnen officieren van Spliethoff, vrijwillig, als marineofficier (reservist) worden ingezet. De nu lopende pilot maakt knelpunten en kansen inzichtelijk.

Bron tekst en foto’s: Defensie

Translate