Scheepvaart

Daniel Bernoulli verlaat Eemshaven richting DolWin Alpha

Eemshaven- De Daniel Bernoulli verliet vanavond de Beatrixhaven op weg naar zee. Het schip had als bestemming het DolWin Alpha platform.

Het DolWin Alpha platform staat zo’n 60 kilometer vanuit de Duitse kust. Het platform is een zogenaamd HVDC omvormingsinstallatie welke wisselstroom omvormt naar gelijkstroom. Dit om de offshore windparken met elkaar te verbinden, maar ook om de windparken met het vaste land te verbinden. Elke windpark heeft een zogenaamd offshore substation, feitelijk is dit een groot stopcontact waarop alle windturbines zijn aangesloten. De opgewekte stroom wordt via 155kV-3-phase wisselstroomkabels naar het HVDC station geleidt.

Het HVDC-station DolWin Alpha, van 800 megawatt, ontvangt de elektriciteit van de nabijgelegen offshore substations en zet de ontvangen wisselstroom om naar 320 kV gelijkstroom. Dit zodat het naar het omvormerstation onshore kwam worden getransporteerd. Voor het DolWin Alpha platform is het onshore station gesitueerd in het Duitse Dörpen. DolWin Alpha heeft een lengte van 62 meter, een breedte van 43,3 meter en een hoogte van 40 meter. Met een totaal gewicht van 11.000 MT staat dit gevaarte in een waterdiepte van 27 meter en biedt het plaats aan 24 personen.

De Daniel Bernoulli is een zogenaamd multipurpose schip, wat inhoudt dat het voor vele doeleinden kan worden ingezet. Het schip heeft een lengte van 95 meter, een breedte van 22 meter en een diepgang van 6,5 meter. De Daniel Bernoulli vaart onder de vlag van Luxemburg en behoort tot de vloot van Jan de Nul.

Translate