Scheepvaart

Cruiseschip Arvia in Eemshaven

Eemshaven- Wie zondag een rondje door de Eemshaven maakte, kon het cruiseschip Arvia niet missen. Het schip is al vanaf de N46 te zien en steekt dan ook overal bovenuit.

Arvia is het nieuwste cruiseschip van de Meyer Werft Papenburg. Op zaterdagochtend is het schip begonnen haar eerste reis, de passage van de Eems. Met uiterste precisie werd de reis, met behulp van sleepboten, uitgevoerd. Het gevaarte gaat achteruit de Eems af, omdat is bewezen dat hierdoor het schip beter is te manoeuvreren over de kronkelige Eems. Aan het begin van de zaterdagavond kwam het schip aan bij het Emssperrwerk in Gandersum, welke het schip rond 22:30 uur heeft gepasseerd. Daarna werd koers gezet richting de Eemshaven, waar Arvia zondagnacht om half vijf afmeerde in de Julianahaven.

Arvia is gebouwd voor de rederij P&O Cruises. Het schip is het zusterschip van de Iona, welke in 2020 in de vaart is gekomen. Arvia beschikt over 2614 hutten en is ontworpen om 5200 passagiers te vervoeren. Het schip is uitgerust met een LNG-voortstuwingssysteem. Het voordeel van LNG is dat het de CO2-uitstoot vermindert. Veel rederijen stappen dan ook over op LNG en Meyer Werft heeft de afgelopen tijd meerdere schepen afgeleverd welke op LNG varen.

Om de passagiers een volledig cruise gevoel te geven, biedt Arvia maar liefst zesentwintig bars en restaurants, waaronder een Infinity pool bar. Daarnaast beschikt het schip over een Skydome, ofwel een entertainmentruimte met zwembad waarvan de glazen koepel kan worden geopend voor de ultieme beleving. Ook aan kinderen is gedacht en het schip beschikt dan ook over een compleet klimpark, 54 meter boven zeeniveau en een midgetgolf park. Verder biedt het schip maar liefst 1300 vierkante meter aan winkelruimte, met ruime keuze aan mode, technologie en P&O Cruises producten.
Al deze faciliteiten en de 2614 hutten zijn te vinden op maar liefst negentien scheepsdekken.

Arvia heeft een lengte van 344,50 meter, een breedte van 42 meter en een diepgang van 8,10 meter. Het schip vaart onder de Engelse vlag en zal straks cruisereizen gaan verzorgen in het Middellandse zee en Caribische gebied.

Translate