Scheepvaart

Corona maatregelen ook van invloed op de scheepvaart

Eemshaven- Het Corona virus heeft de wereld in zijn greep en ook in Nederland zijn inmiddels vergevorderde maatregelen genomen. Zondagavond is door het kabinet bekend gemaakt dat er aanvullende maatregelen zijn genomen in bestrijding van het corona virus.

Na de eerste maatregelen die werden genomen zoals, thuis blijven bij klachten, bijeenkomsten met meer dan 100 personen niet meer door laten gaan en zoveel mogelijk thuis werken, zijn vanavond opnieuw maatregelen getroffen. Alle drink- en eetgelegenheden moeten hun deuren sluiten vanaf zondag 15 maart, 18:00 uur. Scholen moeten hun deuren sluiten vanaf maandag 16 maart. De horeca en scholen zullen dicht blijven tot en met maandag 6 april.

Daarnaast vraagt de overheid om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren, zoals bijvoorbeeld bij het boodschappen. Verder zullen de eerder genoemde maatregelen ook worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Voor kinderen van ouders die werkzaam zijn in de cruciale beroepsgroepen, zoals beroepen in de vitale processen, zal opvang geregeld worden op school en het kinderdagverblijf. Eén van die vitale processen is de scheepvaartafwikkeling in ons land. Deze taken zullen zoveel mogelijk door moeten gaan, om ook de economie van Nederland enigszins op peil te houden.

Naast dat de scheepvaartafwikkeling een vitaal proces is, treft het corona virus de scheepvaart nog op andere manieren. Doordat vele vliegmaatschappijen hun vluchten hebben stil gelegd, of luchtruimen zijn gesloten zal het voor veel rederijen lastig worden om bemanningswisselingen uit te voeren. De nationaliteit van scheepsbemanningen is uitlopend en de bemanning komt dan ook uit de hele wereld. Daarnaast worden er voor veel bemanningswisselingen hotels geboekt. Dit omdat het schip vaak nog niet in de haven is, als de bemanning in Nederland arriveert. De hotels vallen nog niet onder de maatregel van het kabinet, wat betrekking tot sluiting, echter zonder een maaltijd in het restaurant van het hotel zal het lastig worden om in een hotel te overnachten.

Tot nu toe heeft Groningen Seaports nog geen aanvullende maatregelen getroffen met betrekking tot de scheepvaart. De scheepvaart is verplicht te melden wanneer het zieken aan boord heeft of wanneer zij een internationale reis hebben gemaakt. De havendienst zal dan samen met de GGD de maatregelen bepalen en adviezen geven.

Translate