Scheepvaart

Catamaran Nordlicht II in Eemshaven voor eerste afvaart

Eemshaven- Vanmiddag, even voor vier uur, kwam de nieuwe catamaran van AG EMS de Eemshaven binnen. De eerste officiële afvaart met de Nordlicht II vanaf de Eemshaven kon hiermee beginnen. De eerste tocht vanaf de Eemshaven had als bestemming Borkum, vanuit waar het schip daarna terug gegaan is naar Emden.

De Nordlicht II zal niet alleen reizen naar Borkum maken. Ook bestemmingen als Helgoland staan op de planning, die vertrekken vanuit Cuxhaven. Met een snelheid van bijna 65 kilometer per uur kan het schip maar liefst 450 gasten binnen één uur comfortabel naar de Duitse Waddeneilanden brengen. De 450 zitplaatsen zijn verdeeld over drie salons, met op het hoofdstuk 243 zitplaatsen in de Comfort Class.

Het comfort van het schip wordt gegeneerd door een bewegingsdempingssysteem dat zorgt voor stabiliteit met hoge golven. Het schip kan met haar twee MAN 175D hoofdmotoren een topsnelheid behalen van meer dan 36 knopen, echter de operationele snelheid is 33 knopen. De motoren zijn gebouwd om te draaien op de innovatieve brandstof GTL (Gas-to-liquids) welke gewonnen wordt uit aardgas. GTL zorgt voor een schonere verbranding en reduceert de uitstoot van uitlaatgassen.

Hoofdzakelijk zal de Nordlicht II tussen Emden en Borkum varen, echter in de winterperiode (tot eind maart) zal het schip elke vrijdagmiddag de Eemshaven aan doen. Vanaf de Eemshaven brengt de Nordlicht II haar gasten in maar liefst twintig minuten naar het Duitse Waddeneiland Borkum.

Translate