Scheepvaart

Aanvaring met windturbine in Duits windpark

Eemshaven- De crew tender Njord Forseti is donderdagavond rond 18:30 uur in aanvaring gekomen met een windturbine. Bij de aanvaring zijn drie mensen gewond geraakt en is het schip flink beschadigd.

De Njord Forseti is werkzaam in het Merkur windpark en onderweg naar de Eemshaven. Even voor half 7 werd er melding gemaakt van een aanvaring met een windturbine. De aanvaring gebeurde in het Borkum Riffgrund 1 windpark, dat ten zuiden ligt van het Merkur windpark. Het schip Siem Barracuda was snel ter plaatse en bood hulp aan de crew tender. Ook de nieuwe reddingsboot van Borkum spoedde zich naar de locatie van het ongeval.

Aan boord van de Njord Forseti, zaten tijdens het ongeval drie bemanningsleden. Allen zijn gewond geraakt, maar inmiddels weer uit het ziekenhuis. Doordat de Siem Barracuda als service operation schip werkzaam is in het windpark Merkur, is hier altijd een dokter aanwezig. De Siem Barracuda heeft in eerste instantie dan ook verzorging geboden aan de gewonden. Twee bemanningsleden zijn met een helikopter overgebracht naar UMCG en een Duits ziekenhuis.

De CTV Njord Zephyr, van dezelfde rederij, was inmiddels ook ter plaatse en heeft het derde bemanningslid van de Forseti mee genomen richting de Eemshaven. Ook heeft de Zephyr bemanning over gezet op de Forseti. De Njord Forseti was dusdanig beschadigd dat er een geringe hoeveelheid water binnendrong, wanneer het schip varende was. Er is een pomp ingezet en met de bemanning van de Njord Zephyr kon het de Njord Forseti met een lage snelheid naar de Eemshaven varen.

De Njord Forseti is hier afgemeerd aan de drijvende steiger in de Beatrixhaven. Het schip zal komende week provisorisch worden gedicht, waarna het overgebracht wordt naar Lauwersoog.

Foto’s: Marcel van der Werf 

Translate