Projecten

COBRAcable levert geen groene energie van en naar Eemshaven

Eemshaven- De COBRAcable die ligt tussen het Deense Endrup en de Eemshaven kan op dit moment geen stroom transporteren. Een defect in de onderzeese kabel zou voor problemen zorgen.

In september vorig jaar werd de COBRAcable geopend met een openingsceremonie in zowel Eemshaven als Endrup. De COBRAcabel is een offshore energie kabel die een verbinding creëert tussen de Eemshaven, in Nederland, en Endrup in Denemarken. De 700 megawatt kabel is gelegd op initiatief van TenneT en de Deense elektriciteitsbeheerder Energinet. Twee converterstations op het vaste land verbinden de 325 kilometer lange kabel met een capaciteit van maar liefst 700 megawatt. In de converterstations wordt gelijkstroom omgezet in wisselstroom, wat nodig is om te kunnen functioneren op de bestaande elektriciteitsnetten.

Het doel van de COBRAcable is het transporteren van duurzame elektriciteit, die is opgewekt door onder meer windparken. De kabel heeft als voordeel dat het twee kanten op kan transporteren. De Deense elektriciteit kan naar Nederland en omgekeerd. Daarnaast is de COBRAcable zo ontwikkeld dat het een mogelijkheid biedt voor het aansluiten van offshore windparken.

De 325 kilometer lange onderzeese kabel zou sinds dit weekend problemen geven, waardoor de verbinding tussen Denemarken en Nederland op dit moment is stil gelegd. In eerste instantie is TenneT begonnen met het zoeken van een onderzoek op land. Middels pulsen die door de kabel gestuurd kunnen worden, kan men een eventueel defect ontdekken. Tevens is een schip, de Susanne A, ingezet om vanaf zee de kabel te inspecteren middels pulsen. Wanneer het defect in de kabel gevonden is, zal de kabel worden opgegraven om te bekijken of de kabel vanaf de buitenkant is aangetast. De kabel wordt, zodra het defect is gevonden, gerepareerd en uiteindelijk opnieuw ingegraven op een diepte van anderhalve meter.

TenneT verwacht dat de reparatie twee tot drie maanden in beslag zal nemen, alvorens de COBRAcable weer volledig operationeel is.

Translate