Havenonline

Oostenwind zorgt voor extreme verlaging in waterstand

Eemshaven- De herfst is aangebroken en dat is meteen goed te merken. Vrijdag en zaterdag zal de wind hard tot stormachtig zijn vanuit het oosten. Dit zorgt ervoor dat in de noordelijke zeehavens sprake zal zijn van een extreem lage waterstand. Ook de Eemshaven en de haven van Delfzijl hebben hier mee te maken.

Door de verlaging in de waterstand kan het zijn dat sommige schepen de Groningers zeehavens niet kunnen bereiken. Maar hier zal maar sprake van zijn in enkele gevallen. Bij schepen met grote diepgangen wordt ook bij normale omstandigheden altijd een tijpoort afgegeven. Dit houdt in dat de havendienst en het Loodswezen de waterstand bekijken en een advies uitbrengen wanneer een schip naar binnen kan komen. In het geval van de verlaging zal bij meerdere schepen hiernaar gekeken worden. Schepen kunnen dan worden geadviseerd om op hoogwater binnen te komen om de ligplaats te bereiken.

Schepen in de Eemshaven zijn ook geïnformeerd dat de waterstand dusdanig daalt en zij dienen hier dan ook rekening mee te houden. Dit bijvoorbeeld door de diepgang onder de kiel in de gaten te houden of zorgen dat de trossen genoeg speling hebben.

Bij laagwater vanavond 21:00 uur, zit er al een behoorlijke verlaging in de waterstand. Waar het normaliter -120cm zou moeten zijn, komt de waterstand nu uit op -230cm. Een verlaging van 90 centimeter. Ook tijdens hoogwater vannacht rond 3 uur is de waterstand lager dan normal. Wat normaal +128cm behoort te zijn, is de verwachting nu +42cm.

Het hoogtepunt van de verlaagde waterstand wordt nu op zaterdagavond verwacht. Normaal zou de waterstand dan -118cm zijn en de verwachting is nu -266cm. Een verlaging van -148cm.
Het komt niet vaak voor dat sprake is van zulke verlagingen in de waterstand. De laatste keer zorgde in 2021 een noordoostenwind voor een behoorlijke verlaging. Toen was de verlaging -131cm ten opzichte van normaal.

Niet alleen de waterstand heeft last van de stormachtige oostenwind. Ook de golfhoogte op zee neemt toe naar vier à vijf meter. Voor schepen die de oost in gaan, zal het dan ook een uitdaging worden. Veel schepen hebben dan ook al de veilige haven opgezocht en vele zeehavens liggen dan ook vol.

Hou ook het nieuws in de gaten via de Eemshaven nu pagina.

Foto uit het archief

Bron tabellen/golfhoogte: Windy, Rijkswaterstaat

Translate