Havenonline

Offshore substation Kaskasi geïnstalleerd

Eemshaven- Terwijl de bouwwerkzaamheden voor het Kaskasi windpark vanuit de Eemshaven in volle vaart doorgaan, staat de bouw van het windpark op zee ook niet stil.

RWE, de eigenaar van het windpark, meldde dat vannacht de substation van het windpark is geplaatst. Het offshore substation is feitelijk de stopcontact van het windpark. Op het substation worden de alle windturbines aangesloten, vanuit het substation wordt de stroom omgezet en getransporteerd naar het aanlandstation op het vaste land.

Het substation voor Kaskasi is gebouwd op de productiefaciliteit van Bladt Industries in het Deense Aalborg. Het gevaarte werd middels een ponton naar de werklocatie gesleept, een reis van twee dagen.  Het kraanponton Gulliver werd ingezet om het substation op de fundatie, bestaande uit een monopile en transition piece, te plaatsen.

Tegelijkertijd aan het plaatsen van het substation, zijn de schepen Seaway Strashnov, Neptune, Sea Challenger en Blue Tern aan de slag voor het plaatsen de monopiles en transition pieces. De monopiles elk tot ongeveer 64 meter lang, hebben een gewicht van 740 ton. De funderingen worden geplaatst in waterdiepten van 18 tot 25 meter. RWE past voor de installatie van de monopiles twee manieren toe, de conventionele manier van het heien van de monopiles en de innovatieve vibro-heitechnologie. Deze heeft als doel om de onderwatergeluidsemissies te verminderen.

Het Kaskasi windpark moet tegen het einde van 2022 operationeel zijn en zal voor ongeveer 400.000 huishoudens groene stroom kunnen opwekken.

Bron: Persbericht RWE

Translate