Bedrijven

Vopak wordt aandeelhouder van EemsEnergyTerminal

Eemshaven- Gasunie en Vopak hebben een principeovereenkomst gesloten waarbij Vopak 50% van de aandelen in EemsEnergyTerminal zal verwerven. Deze overeenkomst is onderworpen aan een aantal voorwaarden, waaronder de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. De overeenkomst zal uiterlijk op 1 oktober 2023 definitief worden gesloten. De LNG-terminal in Eemshaven is sinds 15 september 2022 operationeel en heeft een capaciteit van 8 miljard kubieke meter aardgas per jaar. De partners onderzoeken of de capaciteit verder kan worden uitgebreid.

De overeenkomst onderstreept de betrokkenheid tussen Gasunie en Vopak om gezamenlijk de LNG-infrastructuur in Nederland te exploiteren en bij te dragen aan de energiezekerheid van Europa. Gasunie en Vopak willen de locatie in de Eemshaven in de toekomst gebruiken voor het importeren van groene waterstof. 

Ulco Vermeulen, directeur business development bij Gasunie: “Ik ben blij met het voornemen van Vopak om medeaandeelhouder te worden in EemsEnergyTerminal. Vopak is een belangrijke partner voor de lange termijn als het gaat om energie-import. Door onze kennis en ervaring te bundelen zullen we een unieke en betrouwbare LNG-importoplossing bieden en zijn we nog beter gepositioneerd en toegewijd aan de toekomstige ontwikkeling van groene waterstof.”

Walter Moone, president New Energies & LNG bij Vopak: “We zijn verheugd om voort te bouwen op onze succesvolle samenwerking met Gasunie. Het past zeer goed in de strategie van Vopak om te groeien in LNG-infrastructuur en nieuwe energie sneller te ontwikkelen. Wij zijn trots op de ontwikkeling en exploitatie van betrouwbare en toegankelijke infrastructuur, aangezien deze een belangrijke rol speelt in de continuïteit van energie, maar ook in de energietransitie.”

Bron: Persbericht EemsEnergyTerminal

Translate