HavenonlineScheepvaart

Volop werkzaamheden voor windparken Ørsted

Eemshaven- De werkzaamheden voor de windparken GodeWind en Borkum Riffgrund 3 zijn in volle gang. De sleepboot Eems Warrior vaart met een ponton af en aan om monopiles af te leveren. Maar ook het schip Indiana Jones brengt een lading fundatie onderdelen voor de bouw van de windparken.

Op deze zondag werd hard gewerkt in de Beatrixhaven. Het schip Indiana Jones had een lading fundatie onderdelen, bestaande uit onder meer platforms. De windparken GodeWind en Borkum Riffgrund 3 worden beide gebouwd met monopiles zonder transition pieces. De transition pieces is normaal de verbinding tussen de monopile en de windturbine zelf. Echter wordt bij deze windparken voor het eerst gebruik gemaakt van monopiles met secundaire stalen componenten. Deze componenten zorgen ervoor dat de fundering en de windturbine met elkaar worden verbonden.

Alle onderdelen voor de windparken, zowel monopiles als de lading van de Indiana Jones, wordt gelost op het terrein van BOW Terminal. Het terrein ligt aangrenzend aan de Beatrixhaven en de zware stukken worden dan ook met SPMT’s (speciale zware lading karren) naar het terrein gereden. De beide windparken worden gebouwd door Jan de Nul en op locatie verzorgt Q3 Heavy Lift het transport van de zware onderdelen naar de terminal

De windparken Gode Wind 3 en Borkum Riffgrund 3 zijn de twee nieuwste windparken welke gebouwd gaan worden in het Duitse deel van de Noordzee. Het windpark Gode Wind 3 met een capaciteit van 242 megawatt en Borkum Riffgrund 3 met een capaciteit van 900 megawatt. De windparken zijn beide eigendom van het Deense bedrijf Ørsted Wind Power A/S. De verwachting is dat de windparken begin 2025 gereed zijn voor gebruik. Eenmaal operationeel zullen de windparken genoeg elektriciteit opwekken om 1,2 miljoen Duitse huishoudens van stroom te voorzien.

Translate