Havenonline

”Raketten” van de Eemshaven

Eemshaven- Voor wie niet thuis is in de offshore energie wereld, zou zeggen dat het de raketten van de Eemshaven zijn. De masten voor de bouw van de windturbines van het Hollandse Kust Noord windpark zijn van ver te zien.

De onderdelen zijn de masten worden met het schip Rotra Venta in kleinere onderdelen aangeleverd. De Rotra Vente komt aan in de Beatrixhaven, waar middels SPMT’s (zware lading karren) de onderdelen van het schip worden gereden. De onderdelen worden daarna over de weg naar het terrein van Buss Terminal getransporteerd.

Op het terrein van Buss Terminal worden de onderdelen van de masten door grote kranen in elkaar gezet. Wanneer de masten uiteindelijk staan, hebben zij een hoogte van 125 meter. Wanneer hier op zee de gondel en bladen op worden geplaatst, heeft de turbine een tiphoogte van 251 meter boven zeeniveau.

De masten, welke op land zijn opgebouwd, worden in de volledigheid op het jack-up schip Seajacks Scylla geplaatst. Het schip transporteert de masten naar het windpark, waar deze op de fundatie worden geplaatst. Niet alleen neemt de Seajacks Scylla masten mee, maar ook gondels en bladen voor drie volledige windturbines.

Het Hollande Kust Noord windpark wordt ontwikkelt en geëxploiteerd door CrossWind, een joint-venture van Shell en Eneco. Het windpark is een subsidie-vrij windproject en ligt op 18,5 kilometer uit de westkust. Het windpark krijgt een totale capaciteit van 759 megawatt, door middel van 69 windturbines elk van 11 megawatt. De verwachting is dat minimaal 3,3 terawattuur per jaar wordt opgewekt.

Translate