HavenonlineScheepvaart

Uit het archief: grootste installatieschip Seajacks Scylla in Eemshaven

Eemshaven- Even het foto archief induiken is altijd leuk. Dit keer terug naar maart 2016 met de Seajacks Scylla.

Dinsdagmiddag 29 maart 2016 meerde het grootste installatieschip ter wereld, de Seajacks Scylla af in de Eemshaven. Toendertijd nog het grootste installatieschip voor windturbines op zee, echter wordt het schip inmiddels al ingehaald door vele andere schepen, zoals de Orion van DEME en de nieuw te bouwen Voltaire van Jan de Nul. Het hefvermogen van deze twee schepen is het dubbele van wat de Scylla kan hijsen.

De Seajacks Scylla had als klus om het Duitse windpark Veja Mate te gaan bouwen. Dit windpark bevindt zich 95 kilometer ten noordwesten van het Duitse eiland Borkum gebouwd. Het windpark heeft een totale capaciteit van 400 megawatt. De Seajacks Scylla heeft voor het project de grootste monopiles ter wereld vervoert, die in 2016 op de markt waren. De monopiles, die in het windpark zijn geplaatst, hebben een gewicht van meer dan 1.300 ton en een lengte van 85 meter. Voor deze klus was er in IJmuiden een zogenaamde monopilegripper aan boord van het schip gemonteerd. Deze grijper zorgde er voor dat de XL monopiles veilig in zee geplaatst konden worden.

Het Veja Mate windpark bestaat uit maar liefst 67 Siemens Wind Power SWT-6.0-154 turbines van 6 megawatt. Voor alle 67 turbines heeft de Seajacks Scylla de fundaties geïnstalleerd vanuit de Eemshaven.

De Seajacks Scylla is gebouwd bij Samsung Heavy Industries in Zuid Korea. Het schip heeft een lengte van 139 meter, een breedte van 50 meter en een diepgang van bijna 10 meter. Met poten van 105 meter lang, kunnen windturbines geïnstalleerd worden in waterdieptes tot 65 meter. De hoofdkraan van de Scylla kan maar liefst 1500 ton tillen.

Translate