Scheepvaart

Stormachtige wind zorgt voor vertraging van veerboot Romantika

Eemshaven- De stormachtige wind gooide vandaag roet in het eten voor de planning van de veerboot Romantika. De veerboot vanaf Kristiansand komt gewoonlijk rond half tien aan in de Eemshaven en vertrekt rond half vier weer. Echter vanwege de hard wind mocht het schip de Eemshaven niet in.

Met golfhoogtes van rond de zes meter op de route van Kristiansand naar de Eemshaven, nam de Romantika al voorzorgsmaatregelen. De route naar de Eemshaven werd gewijzigd en het schip is langs de Deense westkust gevaren. Dit om de luwte van het land op te zoeken.
Met deze route was het schip uiteindelijk rond half twaalf bij het loodsstation op de Westereems. Vanwege het slechte weer was beloodsen met een loodstender niet mogelijk en er werd dan ook een helikopter ingezet om de loods aan boord te zetten.

Het schip is de Eems op gevaren en voor de Eemshaven bleek de wind nog te hard te zijn om veilig de Eemshaven binnen te komen. Het schip mag dan ook niet de Eemshaven in wanneer de windkracht boven de zeven Beaufort is. Op het moment dat het schip voor de Eemshaven lag gaf Ems Traffic acht Beaufort met windstoten naar negen Beaufort.

Sleepboten lagen alvast op stand-by om de Romantika te kunnen assisteren wanneer de wind afnam. De veerboot is eerst terug gevaren richting Borkum om daar te wachten op beter weer. Om half drie nam de wind eindelijk af en kon het schip draaien om weer koers te zetten richting de Eemshaven. Met behulp van drie sleepboten, waarvan één op stand-by, kon de Romantika om kwart voor vier eindelijk afmeren aan de kade in de Beatrixhaven.

Al snel werd besloten dat het schip om zes uur weer zou vertrekken. De bunkerbarge lag al klaar om het schip nog van bunkers te voorzien, het afval werd opgehaald en de passagiers werden gewisseld. Uiteindelijk heeft het schip om kwart over zes de Eemshaven weer verlaten.

Translate