Scheepvaart

Seaway Phoenix omgebouwd tot kabellegger voor Seaway 7

Eemshaven- Rechtstreeks vanaf de werf in het Poolse Gdansk, kwam de kabellegger Seaway Phoenix naar de Eemshaven. Het schip is op de werf in Polen volledig omgebouwd tot kabellegger voor Seaway 7, een onderdeel van Subsea 7. Het schip was voorheen een pijpenlegger voor de olie- en gasindustrie. Echter vanwege een grote afname in deze industrie, met daarbij een toename in de offshore wind industrie heeft Seaway 7 de stap genomen om het schip om te bouwen tot kabellegger.

De Seaway Phoenix is een 130 meter lang schip met een breedte van 27,80 meter. Het schip is al gebouwd in 2003 en heeft dus met deze verandering een behoorlijke metamorfose ondergaan. De Seaway Phoenix zal de vloot van Seaway aanvullen op de al bestaande kabelleger Seaway Aimery, die samen met de Seaway Moxie op dit moment binnenveldse kabels, maar ook exportkabels installeert. De Seaway Phoenix is echter uitgerust om zowel kabel te leggen als sleuven te graven.

Het schip ligt momenteel afgemeerd in de Beatrixhaven van de Eemshaven. De Seaway Phoenix zal hier de laatste werkzaamheden verrichten om aan de slag te kunnen als kabellegger.

Foto’s bij aankomst: Ruben Olthof

Translate