Scheepvaart

Sandal vervoert mest naar Nederlandse akkerbouwer in Letland

Eemshaven- Een lading met een luchtje eraan, dit kwam het schip Sandal zaterdag laden in de Beatrixhaven. Het schip kwam zaterdagnacht rond half drie de Eemshaven binnen en is afgemeerd aan de kade van Wijnne Barends.

De Nederlandse akkerbouwer Ed Noordam uit het Groningse Winsum heeft een akkerbouwbedrijf van maar liefst 1.200 hectare in Letland. Het bedrijf ligt in de buurt van de plaats Limbaži. Het akkerbouwbedrijf is in 2015 gestart en draait volledig op graanteelt. Naast de Nederlandse invloeden in Letland, is ook een Duitse akkerbouwer gevestigd in Letland, met maar liefst 2.000 hectare grond.

De Sandal heeft in de Eemshaven een lading mest geladen met als bestemming onder meer het bedrijf van Noordam in Letland. De mest is gecomposteerd, wat inhoudt dat het zeventig graden is geweest. Zonder deze compostering mag de mest niet worden geëxporteerd. Door de temperaturen worden de ziektekiemen en onkruidzaadjes gedood. Dat de Baltische Staten mest vanuit Nederland importeren komt omdat er veel fosfaat in zit, wat in Nederlandse wetgeving moeilijk toepasbaar is. Dit komt mede omdat het fosfaat niveau in de grond van de Baltische Staten het laagste in Europa is.

Het is inmiddels al het derde schip dat in de Eemshaven een lading compost heeft geladen voor Letland. De verwachting is dat het bedrijf van Noordam ongeveer 75.000 ton mest gaat exporteren, om te gebruiken in de Baltische Staten.

De Sandal is zaterdagmiddag rond kwart over drie vertrokken vanuit de Eemshaven om koers te zetten richting de Letse haven Salacgrīva. Het schip heeft een lengte van 81,20 meter, een breedte van 11,46 meter en een diepgang van 4,40 meter.

Translate